Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Οι απαρατήρητοι….


“…. Ήταν άραγε τόσο δύσκολο, φυσικά χωρίς αναφορά σε ονόματα, να γίνει λόγος για τον αφανή ναξιώτη χωρικό, ο οποίος παρότι δεν παρέστη στο συνέδριο, υπήρξε ουσιαστικός συντελεστής του; …”


Αλιεύσαμε από την εφημερίδα Ναξιακό Παρόν (τεύχος Δεκεμβρίου 2008) μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στους απαρατήρητους, σεμνούς και ευτυχώς… αγράμματους θεματοφύλακες της παράδοσής μας.

Το κείμενο υπογράφει η φιλόλογος κ. Μυρτώ Κατσιγίνη.
Κάντε «κλικ» στην εικόνα για να διαβάσετε ή για να εκτυπώσετε το κείμενο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οφειλόμενη τιμή στον ταπεινό και παραγκωνισμένο συντηρητή και πλαστουργό της ζώσας παράδοσής μας. Στα άτομα και τις συλλογικές δομές που είναι ξενιστές μιας αγέραστης κληρονομιάς. Πρέπει να τους μνημονεύουμε, ονομαστικά, όταν είναι επώνυμες πηγές πληροφοριών. Αλλά και η συλλογική αναφορά είναι αναγκαία. Αυτό επιβάλλει η επιστημονική εντιμότητα και δεοντολογία. Η απόδοση ηθικής αμοιβής ενισχύει την προσπάθεια του κόσμου να διασώζει, να αναβιώνει, να αναζωογονεί στοιχεία και επιβιώματα του παρελθόντος, να κρατά το ιερό νήμα της συνέχειας με τις βαθύρριζες καταβολές, να κτίζει στέρεα το μέλλον, να συγκροτεί τις άμυνές του σε μη συμβατά με το χώρο και την ιστορία στοιχεία. Άρα η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.
Εύγε στην κα Κατσιγίνη για το άρθρο της και την παρατήρησή της οτι οι...απαρατήρητοι του συνεδρίου(αυτό συμβαίνει πάντοτε) δεν είχαν την προσοχή και την αναφορά που έπρεπε.

Ανώνυμος είπε...

Ε΄ναι αυτοί που όρισαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες, που λέει ο Καβάφης.

Ανώνυμος είπε...

Όμως αυτοί δεν τιμήθηκαν από τους διοργανωτές του συνεδρίου παρόλον ότι υπήρχαν σχετικές προτάσεις.
Και μια σημείωση: Η Μυρτώ Κατσιγίνη είναι Απολλωνιάτισσα

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει σημασία από πού είναι. Οι σωστές απόψεις δεν έχουν πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Για πληροφόρηση το έγγραψα κύριε.

stavros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stavros είπε...

Σας γράφει ένας αποκλεισμένος από το Συνέδριο, επειδή για δυο-τρεις μέρες δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες εγγραφής.
Εν πάσει περιπτώσει, αντ' αυτού έστειλα ένα DVD που δημιούργησα και που αφορούσε στον (δοκιμαζόμενο) δημιουργό και λαουθιέρη του χωριού, τον Βασίλη τον Χατζόπουλο. Γιατί; Γιατί ένοιωσα την υποχρέωση του αντίδωρου σ' έναν "παραγκωνισμένο συντηρητή και πλαστουργό της ζώσας παράδοσης", όπως πολύ εύστοχα γράφετε στο πρώτο, κατά σειρά, σχόλιό σας.
Το DVD αυτό δεν προβλήθηκε ποτέ βέβαια στο Συνέδριο.
Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο youtube σε δυο μέρη.
1ο μέρος: http://www.youtube.com/watch?v=Wi2SJasao9Y
2ο μέρος: http://www.youtube.com/watch?v=A92JU-bJ69I
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.