Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.


Αν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου,
θα ενημερωθείτε για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, ειδικά για τα τυροκομικά.


Εμείς θα σταθούμε σε ένα σημείο και θα ζητήσουμε μια απλή διευκρίνιση….

Οι Δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι:

1. Η τυροκομία
Διαθέτει ιδιόκτητο τυροκομείο στην περιοχή Γλυνάδο Νάξου. Η τυροκομική μονάδα της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι μια ανταγωνιστική επιχείρηση, με δυναμική παρουσία στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Βασικές δραστηριότητές του είναι η παραλαβή αγελαδινού, αιγοπρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους της περιοχής με σκοπό την επεξεργασία και τυροκόμηση του γάλακτος. Τα προϊόντα που παράγει είναι η γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.), το κεφαλοτύρι, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

2. Η καλλιέργεια πατάτας
Η Σποροπαραγωγική Επιχείρηση της Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου. Τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει – συσκευάζει και πιστοποιεί τον πατατόσπορο και μετά από προβλάστηση, τον διαθέτει σε παραγωγούς.

3. Η υποστήριξη μελών
- εργασίες εξυπηρέτησης των μελών της
Διαθέτει παντός είδους ζωοτροφές, λιπάσματα, μηχανήματα, εργαλεία, σπόρους, φυτοφάρμακα και κάθε είδους γεωργικά εφόδια στους παραγωγούς – μέλη της Ένωσης.

4. Η εμπορία
Στην πόλη της Νάξου λειτουργεί κρεοπωλείο, το οποίο διαθέτει αποκλειστικά και μόνο ντόπια κρέατα, καθώς και κατάστημα πώλησης παραδοσιακών, ντόπιων προϊόντων, όπως κρασί και διάφορα είδη ποτών, μέλι, γλυκά κουταλιού, τυροκομικά προϊόντα κ.α.

5. Είναι αντιπρόσωπος
- Των προϊόντων της εταιρείας ΔΕΛΤΑ (παγωτά, κρέμες, εμφιαλωμένα γάλατα, κλπ.)
- Των προϊόντων της PEPSI Co - Προϊόντων ζυθοποιίας και - Προϊόντων σοκολατοποιΐας

6. Παροχή υπηρεσιών, όπως:
- Εργασίες δακοκτονίας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής στην περιφέρεια του Επαρχείου Νάξου - Λήψη δηλώσεων ΟΣΔΕ, εισαγωγή στους Η/Υ και προώθηση σε όλο το νομό Κυκλάδων.

Στην δραστηριότητα 3 μιλάει για
«φυτοφάρμακα και κάθε είδους γεωργικά εφόδια»

Μήπως είναι εύκολο (και είναι) να μας πληροφορήσουν πόσοι τόνοι (!) τέτοια σκευάσματα και το είδος τους, πέφτουν κάθε χρόνο στο νησί;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα σωθήκαμε

Ανώνυμος είπε...

Στοιχεία υπάρχουν αλλά επιμελώς αποσιωπούνται.
Γεγονός πάντως είναι ότι για να αποκατασταθεί το έδαφος σε ορισμένες περιοχές πρέπει να περάσουν 100 χρόνια.
Οι συνέπειες αυτής της υπερβολής δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν και θα είναι δραματικές για την υγεία μας.
Τότε όμως θα είναι πολύ αργά..

Ανώνυμος είπε...

Τα φυτοφάρμακα είναι μεγάλο πρόβλημα υγείας και περιβάλλοντος. Μη ξεχνάμε και τα προβλήματα π. χ. των κτηνοτρόφων που θέλουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και τη στήριξη του κράτους. Επειδή όμως βλέπουν ότι τίποτα απ'αυτά δε γίνεται βγαίνουν στους δρόμους. Διεκδικούν καλύτερες τιμές για το γάλα και το κρέας, την εξάλλειψη των καρτέλ, αλλά και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των διεκδικήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα και η αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό.