Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Να παραμείνει ανοικτή η πόρτα των “Ουρσουλινών” στον πολιτισμό…


Η Σχολή Ουρσουλινών, ένα από τα ιστορικά κτίρια της Χώρας και της Νάξου γενικότερα, περιήλθε το 1987 στην ιδιοκτησία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Τότε και για αρκετά χρόνια πριν, το 3.000 τ.μ. κτιριακό συγκρότημα στέγαζε το Λύκειο Νάξου.

Το 2002 αποφασίστηκε να παραχωρηθεί για 30 χρόνια η χρήση του στον Δήμο Νάξου, προκειμένου εκείνος να αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή ολοκληρωμένης μελέτης επισκευής του, για να γίνει κέντρο και στέκι της πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας της Νάξου.

Για το σκοπό αυτό υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και Δήμου Νάξου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε είχαν ατύπως παρασχεθεί λίγοι χώροι αποθήκευσης στην ερειπωμένη Σχολή Ουρσουλινών, σε συλλόγους και ομάδες πολιτών που στέγαζαν εκεί τις πολιτιστικές τους δράσεις, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες, χωρίς υποδομές ή άλλα μέσα.

Η χρήση αυτή στο κτίριο, παρά την κακή κατάσταση στην οποία αυτό βρισκόταν, έγινε με μεγάλο σεβασμό και μάλιστα συνέβαλε στην συντήρησή του και ώθησε την παρουσία του ως ιστορικού κτιρίου μέσα στα πράγματα της σύγχρονης ζωής και δράσης στην Πόλη μας, διαμορφώνοντας και υποστηρίζοντας παράλληλα το αίτημα αναστήλωσης της Σχολής.

Ο Δήμος το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις παρέλαβε το κτίριο ήταν, με
την προοπτική της επισκευής, να εκδιώξει με «άκομψο τρόπο» τους φορείς και τους συλλόγους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη «στέγη» τους και μάλιστα δύο χρόνια πριν την έναρξη των εργασιών, χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ για την περαιτέρω δράση τους και την υποτυπώδη εξυπηρέτησή τους.

Στις 7 Μαΐου 2008, και ενώ οι εργασίες επισκευής της σχολής βρισκόταν σε εξέλιξη, υποβλήθηκε αίτηση προς τον Δήμαρχο Νάξο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό (αρ. πρωτ. 3394) με την υπογραφή των παρακάτω Συλλόγων και φορέων.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΝΑΞΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Φιλίππας Φλώρακα

Με την αίτηση αυτή ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τις προθέσεις και αποφάσεις του Δήμου και κάθε αρμόδιου φορέα ως προς την χρήση, τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και γενικά την αξιοποίηση του κτιρίου της Σχολής Ουρσουλινών.

Επίσης δηλώναμε ενδιαφέρον να υποβάλλουμε προτάσεις και να συμμετάσχουμε σε ανοιχτή συζήτηση για την ουσιαστική ανάδειξη και δημιουργική εκμετάλλευση αυτού του χώρου.
Απάντηση σε αυτή την αίτηση δεν πήραμε ποτέ, παρά την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντά σε εύλογο χρονικό διάστημα σε αιτήματα των Δημοτών.

Επανήλθαμε με δεύτερη αίτηση στις 13 Φεβρουαρίου 2009 (αρ. πρωτ. 1094), με την οποία ζητούσαμε να πληροφορηθούμε την τύχη της προηγούμενής μας αίτησης καθώς και το επίσημο αντίγραφο της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου της σχολής στο Δήμο από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
Απάντηση δεν πήραμε ποτέ…

Παράλληλα γνωρίζουμε ότι την ίδια απαξίωση από την πλευρά του Δήμου εισέπραξαν και εισπράττουν οι υπεύθυνοι επιστήμονες του Ιστορικού Αρχείου της Νάξου, το οποίο σαπίζει και καταστρέφεται σε ακατάλληλους χώρους.
Είναι γνωστό ότι στις 31 Μαΐου – 5 Ιουνίου η σχολή Ουρσουλινών θα ανοίξει επιτέλους για να φιλοξενήσει ένα διεθνές συνέδριο, γεγονός που το θεωρούμε θετικό για τον τόπο.

Το ερώτημα μας είναι: Τι θα γίνει μετά το συνέδριο;
Θα εξυπηρετήσει η σχολή σκοπιμότητες και φιλοδοξίες κάποιων ή θα δοθεί στην κοινωνία της Νάξου, στους Πολίτες, τους Δημότες και τη νεολαία στους οποίους και ουσιαστικά ανήκει;

Όλοι εμείς μέλη Συλλόγων αλλά και μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες, άνθρωποι που
συμμετέχουμε, που λειτουργούμε συλλογικά και αλληλέγγυα, που δραστηριοποιούμαστε, που παίρνουμε πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, πολίτες με δεδομένο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, γνωρίζουμε την σημασία του Δημόσιου Χώρου.
Η σχολή Ουρσουλινών, παρέχει πολλές δυνατότητες για παράλληλες χρήσεις.
Τώρα που έφτασε η ώρα της παράδοσης του Έργου είναι και η κατάλληλη στιγμή για την αξιοποίησή της από τους Δημότες.

Ο Δήμος της Νάξου οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό το κτίριο αγοράστηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και παραχωρήθηκε η χρήση του στο Δήμο για να επισκευαστεί και να στεγάσει μέσα τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της νεολαίας, των φορέων και των πνευματικών και καλλιτεχνικών δημιουργών της Νάξου.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η σχολή μαυσωλείο ή μουσείο ή κλειστός χώρος για λίγους!

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΝΑΞΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Φιλίππας Φλώρακα


Δεν υπάρχουν σχόλια: