Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εθνική γιορτή στην Ελλάδα


Σήμερα γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ου περί χρημάτων τον αγών ποιούμεθα, αλλά περί αρετής.

Ανώνυμος είπε...

"Το πελατειακό κράτος είναι ο κοινός εχθρός. Ή θα το γκρεμίσουμε ή θα γκρεμίσουν τα όνειρα των παιδιών μας», λέει, μεταξύ των άλλων στο μήνυμά του με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της διαφθοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
«Μην αφήνετε τη διαφθορά να σκοτώνει την ανάπτυξη», είναι το θέμα του φετινού
εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς τονίζει στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά:
"Η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Όταν η εξωτερική βοήθεια καταλήγει σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μεγάλα έργα υποδομής σταματούν. Η διαφθορά είναι η αιτία που πλαστά ή κακής ποιότητας φάρμακα γεμίζουν την αγορά, η αιτία που επικίνδυνα απόβλητα πετιούνται σε χωματερές και ωκεανούς. Πρώτοι και περισσότερο πλήττονται οι ευάλωτοι. Η διαφθορά όμως δεν είναι κάποια τεράστια, απρόσωπη δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα προσωπικών αποφάσεων, με κίνητρο τις περισσότερες φορές την πλεονεξία. Η ανάπτυξη δεν είναι το μόνο θύμα. Η διαφθορά νοθεύει εκλογές. Υπονομεύει το κράτος δικαίου. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα…».
Η διαφορά είναι γενικευμένη καθημερινή πρακτική, ενώ αντίθετα η διαφάνεια είναι δυστυχώς υποκριτική θεωρία, γι΄ αυτό και αναποτελεσματική.
Επειδή η διαφάνεια είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο, πολλοί το εκμεταλλεύονται αυτοπροβαλλόμενοι ως υπέρμαχοι της διαφάνειας.
Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις, ότι για κάποια πρόσωπα που εκπροσωπούν οργανώσεις εμπέδωσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, ισχύει η γνωστή λαϊκή ρήση: «δάσκαλε που δίδασκες….!»