Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Στη Τζια ο πρώτος υπόγειος βιολογικός

Λύσεις υπάρχουν,
Ιδέες και βούληση όμως;

Όπως διαβάζουμε στο kykladesnews η χωροθέτηση συγκροτημάτων βιολογικού καθαρισμού αποτελεί πολλές φορές ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη σθεναρή άρνηση των κατοίκων να δεχθούν ένα τέτοιο έργο, και τις αντίστοιχες επιπτώσεις του, δίπλα στα σπίτια ή τις περιουσίες τους.
Οι οσμές που πολλές φορές υπάρχουν ακόμα και στα πιο σύγχρονα συστήματα δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον συγκατοίκησης μεταξύ των μονάδων επεξεργασίας και των γειτονικών οικισμών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των νησιών, όπου η γη είναι περιορισμένη, η αξία της υψηλή και με ανταγωνιστικές χρήσεις όπως ο τουρισμός, η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού είναι πάντα ένα θέμα υψηλής αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχών και των κατοίκων.

Βέβαια, αυτά ισχύουν στις περιπτώσεις όπου οι μονάδες κατασκευάζονται με συμβατικό τρόπο, στην επιφάνεια του εδάφους.

Στην περίπτωση του νησιού της Κέας, ο βιολογικός καθαρισμός του νησιού πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγεια, ακριβώς στην είσοδο του νησιού, λίγα μέτρα από τον οικισμό της Κορρησίας. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Κέας. Σύμφωνα με αυτή, δίνεται ένα οριστικό τέλος στην προσωρινή «φιλοξενία» του υφιστάμενου συγκροτήματος βιολογικού καθαρισμού που λειτουργεί κοντά στην πλαζ Γιαλισκαρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δημιουργείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κτηριακό συγκρότημα, έκτασης 1000 m2, περίπου στο χώρο ενός εγκαταλειμμένου λατομείου , στο οποίο θα τοποθετηθεί ο βιολογικός καθαρισμός. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση του λατομείου, το οποίο σήμερα αποτελεί χαίνουσα πληγή, ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού. «Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι η εκμηδένιση πρακτικά, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, καθώς δημιουργείται μια υπόγεια, αθέατη υποδομή, χωρίς προβλήματα θορύβου και χωρίς εκπομπές οσμών στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, λύνεται το πρόβλημα της περιβαλλοντικής πληγής από το παλιό λατομείο στην περιοχή του λιμανιού.

Με αυτόν τον τρόπο, με μια κίνηση, δίνεται μια ριζική λύση σε δύο μεγάλα προβλήματα του νησιού», μας λέει ο Καθητής Ε.Μ.Π. κ. Δ. Καλιαμπάκος, Δ/ντής του Εργαστηρίου Μεταλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, και συνεχίζει: «Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μας να μπορέσουμε να δώσουμε μια σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέκυπταν τόσο από το βιολογικό καθαρισμό, όσο και από το λατομείο. Το πετύχαμε, και μάλιστα αυτή η από κοινού αντιμετώπιση οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους του έργου.»

Σύμφωνα με τον κ. Α. Μπενάρδο, Λέκτορα στη Σχολή Μηχ. Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π., «τέτοιες υπόγειες λύσεις, είτε πρόκειται για λύσεις όπως αυτή στην περίπτωση της Κέας, όπου η κατασκευή επανεπιχώνεται, είτε για εξ’ ολοκλήρου εκσκαφή του συγκροτήματος μέσα σε βράχο, είναι μια διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή όπου χρειάζεται να υπάρχει αυξημένη περιβαλλοντική προστασία. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στις Σκανδιναβικές χώρες όπου σχεδόν το σύνολο των έργων βιολογικού καθαρισμού που πραγματοποιούνται τοποθετούνται υπόγεια. Ακόμα όμως και σε χώρες όπως η Ταιβάν ή το Χονγκ Κονγκ έχουν δημιουργηθεί υπόγεια συγκροτήματα βιολογικών καθαρισμών, μέσα στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα τη δραστική άρση των επιπτώσεων τους, αλλά και τη δημιουργία χρήσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας στο επιφανειακό τμήμα τους. Για την περίπτωση που εξετάσαμε στην Κέα, η λύση της επανεπίχωσης ήταν η καλύτερη. Δημιουργείται εύκολα το κτηριακό κέλυφος, και με την αποκατάσταση του χώρου που θα γίνει παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, με το συγκρότημα του βιολογικού καθαρισμού να βρίσκεται αθέατο και περιβαλλοντικά «εξουδετερωμένο» μέσα του.»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Π., το συνολικό κόστος των έργων δημιουργίας του κτηριακού κελύφους, της επιχωμάτωσης και της μετέπειτα αποκατάστασης του επιφανειακού χώρου εκτιμάται σε 800 χιλιάδες ευρώ περίπου. Ο Δήμος Κέας προτίθεται σύντομα να πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες για την γρήγορη υλοποίηση του έργου, που θα δώσει ανάσα σε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού.

Ο Δήμαρχος Κέας κ. Ν. Δεμένεγας (φωτο) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να λυθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Κορρησίας, της Ιουλίδας και του Βουρκαρίου. Είχαμε δεσμευτεί για την γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων που σήμερα βρίσκονται στο Γιαλισκάρι σε μια μόνιμη θέση. Η πρόταση της υπογειοποίησης του βιολογικού καθαρισμού δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο Δήμος διοργάνωσε σχετική ημερίδα στην οποία και παρουσιάστηκε η πρόταση του Πολυτεχνείου και οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τη λύση με ανακούφιση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την προχωρήσουμε άμεσα. Ελπίζουμε να μη «σκαλώσει» σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, που κάθε καινούργια ιδέα αντιμετωπίζει. »


Δεν υπάρχουν σχόλια: