Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Να μη σβήσει η ελπίδα στην Κοπενχάγη…


Περισσότεροι από 100 ηγέτες, περίπου 16.500 αντιπρόσωποι, επίσημοι, σύμβουλοι, στρατιές δημοσιογράφων στη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που άρχισε χθες στην Κοπεγχάγη.

Τα προεόρτια της Διάσκεψης άρχισαν χθες με διαδηλώσεις και χάπενινγκ όχι μόνο στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.


Σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακτιβιστές στο Βερολίνο που υποδύονταν τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γερμανίας μπήκαν σε ένα γυάλινο κλουβί και καλύφθηκαν έως τον λαιμό με νερό. Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διαδηλώσουν για το κλίμα, 1.500 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Παρίσι σε εκδήλωση της Greenpeace. Στην Κοπεγχάγη, οι Δανοί σκέφτηκαν να περιγράψουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη με μια τεράστια αρκούδα από πάγο που έλειωνε σιγά σιγά.


«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας»

Ο ΤΖΕΪΜΣ ΧΑΝΣΕΝ, ειδικός για τις κλιματικές αλλαγές, προκάλεσε σάλο όταν δήλωσε ότι ελπίζει στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης διότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι προβληματική. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της ΝΑSΑ για τις Διαστημικές Έρευνες καλεί στο βιβλίο του «Οι καταιγίδες των εγγονιών μου» σε εκστρατεία απείθειας τους πολίτες.

«Εάν καταστρέψουμε τον πλανήτη, καταστρέφουμε τον εαυτό μας», λέει. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία μας. Πώς, όμως, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν δεν παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο κλίμα; Οι αλλαγές καθυστερούν λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος, όμως καθώς οι παράγοντες συσσωρεύονται και οδηγούν το κλίμα σε ακραίες εκφάνσεις, η αδράνεια κάνει όλο και πιο δύσκολη την αντιστροφή των φαινομένων. Ο ωκεανός, οι παγετώνες και το παγωμένο μεθάνιο, όλα έχουν αδράνεια, καθώς αντιδρούν στη γρήγορη αλλαγή. Όμως σιγά σιγά η αντίδρασή τους μειώνεται».

Όπως αναφέρει ο Χάνσεν, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο κλίμα είναι πιο ισχυρές από οποιεσδήποτε φυσικές επιπτώσεις γνωρίζουμε. Ήδη ο αέρας περιέχει περισσότερους υδρατμούς απ΄ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Οι πιο ισχυρές καταιγίδες που παίρνουν ενέργεια από τους υδρατμούς γίνονται ακόμα πιο ισχυρές και θα γίνουν πολύ περισσότερο καθώς διαλύεται το στρώμα του πάγου στους πόλους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισ. δολάρια για να στηρίξει τον «καθαρό λιθάνθρακα» και δεν επενδύει σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κλίματος. Ίσως πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι αυτό που γίνεται είναι καταστροφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: