Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ;

Αφορμή η επιδότηση-μαμούθ για λάδι στην Κρήτη

Μας βρήκαν «μπόσικους» τελευταία και μας πυροβολούν από παντού. Σε άλλες, ανυποψίαστες εποχές, θα κάναμε και την αυτοκριτική μας. Σήμερα όμως έχουμε άλλες, πιο άμεσες …ενοχές.

Μας περιγελά λοιπόν η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», γράφοντας ότι η Κρήτη είναι η χώρα των μύθων, αλλά ακόμα και οι αρχαίοι Θεοί θα έπρεπε να έχουν μεγάλη φαντασία για να δεχτούν ότι ήταν αληθινή η τεράστια σοδειά ελαιολάδου, για την οποία μια ομάδα ελαιοπαραγωγών από την περιοχή του Βάμου ζήτησε τόσο μεγάλη επιδότηση.

Αναφέρεται στο σκάνδαλο που προέκυψε με την επιδότηση που εισέπραξε για το 2007 ο αγροτικός συνεταιρισμός του Βάμου, επιδότηση που μοίρασε σε κάποιους παραγωγούς του.

Στα γύρω χωριά, έγραψε η εφημερίδα, οι χωρικοί αστειευόμενοι λένε ότι για να εισπράξουν τόσο μεγάλη επιδότηση, οι συνάδελφοί τους θα έπρεπε να έχουν φυτέψει ελιές από την Κρήτη ως τη Σαντορίνη.(Μήπως ως τη…Νάξο;).

Η αλήθεια είναι όμως ότι στόχος του ρεπορτάζ δεν είναι να βγάλει απατεώνες τους Κρήτες ελαιοπαραγωγούς. Περιγράφει άλλωστε περιπτώσεις απάτης σε Ιταλία και Μαδέρα με επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και δεκάδες φυλακίσεις. Στο Βάμο οι επιδοτήσεις έφτασαν περίπου τις 540.000 ευρώ, και τώρα η Ε.Ε. ζητεί πίσω 375.000.

Στόχος του δημοσιεύματος είναι να τονίσει ότι αυτές οι απάτες γίνονται με τη συμμετοχή των γεωργικών συνεταιρισμών και κυρίως στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, όπου οι γεωργοί είναι φτωχοί και οι συνεταιρισμοί καλά οργανωμένοι, τοπικά ισχυροί και με πολιτικές διασυνδέσεις. Ειδικώς για το Βάμο, γράφει ότι αυτοί που πήραν τις επιδοτήσεις ήταν υπάλληλοι του συνεταιρισμού ή συγγενείς τους. Η εφημερίδα φιλοξενεί πάντως δήλωση του Πέκα Πέζονεν, γενικού γραμματέα της της οργάνωσης που εκπροσωπεί Ευρωπαίους γεωργούς και συνεταιρισμούς, ο οποίος δηλώνει ότι παρά τα προβλήματα, ο ρόλος των συνεταιρισμών είναι σοβαρότατος και δεν πρέπει να γίνονται γενικεύσεις.

Κατά την εφημερίδα πάντως, η Κομισιόν δεν στηρίζεται πλέον τόσο στην εντιμότητα των συνεταιρισμών όσο στη νέα νομοθεσία, βάσει της οποίας, ως το 2012 οι περισσότερες επιδοτήσεις, που συνδέονται με την ποσότητα παραγωγής, θα καταργηθούν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και στη Νάξο οι δηλώσεις σε στρέμματα, αώα και καλλιέργειες ξεπερνούν κατά πολύ τη "φέρουσα δυνατότητα" της Νάξου, να δεις ελιές, στ΄ρεμματα και ζουοπρόβατα να φρίξουν τα μάτια σου.

Ανώνυμος είπε...

AMA SE FYSTIKOSEI KANENAS TRAOS 8A SOY PO EGO UFO