Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Βγήκε λευκός καπνός από τη…Μάρνη

Μόνο κάποιος αμνήμονας, αλλά και αγνώμονας απέναντι στην ιστορία και τον τόπο, θα μπορούσε να είναι ο πάτρονας των εξελίξεων και ο ειδήμονας της συνδιαλλαγής για το τίποτα…

Ψάχνουμε να βρούμε κάπου λίγη από τη λεβεντιά του Φλώρου Φάρκωνα και των άλλων ιδρυτικών στελεχών της ΟΝΑΣ…

ΤΙΠΟΤΑ…

Προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέλλον της ομοσπονδίας.

Βλέπουμε παντού… πίτες. Πολλές πίτες. Μόνο πίτες, χωρίς φλουρί και χωρίς Φλώρο…

Δυστυχώς την προ τελευταία μέρα του χρόνου, χάθηκε η τελευταία ευκαιρία…

Και τώρα τι γίνεται;

Επιτέλους χθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών συλλόγων συγκροτήθηκε με νόμιμες διαδικασίες σε σώμα.

Η σύνθεσή του είναι η εξής(σε παρένθεση ψήφοι, λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια):

Πρόεδρος: Νίκος Μαϊτός (15, 4, 2 )
Α΄ Αντιπρόεδρος: Μανώλης Καλαϊτζής (18, 3).
Β΄ Αντιπρόεδρος: Σοφία Γρατσία – Χατζούδη (16, 4, 1).
Γενικός Γραμματέας: Θαλής Σκυλάκης (13, 7, 1).
Ταμίας: Σταύρος Κονδύλης (13, 8).
Ειδική Γραμματέας: Μάρκου Σοφία (11, 10)
Έφορος: Στέλιος Λιαδάκης (18, 3).

Όπως βλέπετε, οι διεργασίες και τα μαγειρέματα των προηγούμενων 17 ημερών έδωσαν και πήραν. Και απέδωσαν.
Ακριβώς τις συμφωνίες δεν τις ξέρουμε αλλά μπορούμε βάσιμα να τις εικάσουμε και να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα με βάση αυτά που έγιναν χθες το βράδυ.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Καλαϊτζής, ως πλειοψηφήσας σύμβουλος, αλλά παραχώρησε τη θέση του στον εκλεγέντα πρόεδρο, χωρίς, όπως έπρεπε, να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να συμπληρωθούν και οι άλλες θέσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η διαδικασία έμοιαζε σκηνοθετημένη σαν ελληνική ταινία με το απαραίτητο χάπι έντ αλλά και τις εκπλήξεις από και για ανθρώπους που είχαν λάβει άλλες διαβεβαιώσεις ή ήταν έξω από το παιχνίδι. Η υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου ήταν μία, αυτή του Μαϊτού. Ο τελευταίος πρότεινε τον Καλαϊτζή ως Α΄ Αντιπρόεδρο, προς έκπληξη του Καραπάτη, που νόμιζε ότι είχε…καπαρώσει τη θέση και γι΄ αυτό μετά αρνήθηκε τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου. (Είναι γεγονός ότι ο Καραπάτης έπεσε θύμα υπόγειων συναλλαγών και μεθοδεύσεων).
Η Απεραθίτικη αντιπροσωπεία απ΄ ό,τι φαίνεται είναι διχασμένη και υπάρχει διαφορά αντιλήψεων για το ρόλο των συλλόγων και της ΟΝΑΣ.

Για τη θέση του Γ. Γραμματέα προτάθηκε από το Μαϊτό ο Σκυλάκης και από τον Καλαϊτζή η Τσάφου . Η τελευταία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και έτσι έμεινε μόνος υποψήφιος ο Σκυλάκης
Οι εκλογές για το ΔΣ και χθες για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΝΑΣ έδειξαν ότι κάποιες διεργασίες γίνονται σε προσωπικό επίπεδο κατ΄ αρχήν και κάποιες νέες ισορροπίες αναζητούνται. Αν αυτό λέει κάτι, στο ΔΣ μοιράζονται οι Μαϊτικοί και οι Καλαϊτζικοί-Χωριανοπουλικοί, ενώ στην Ε.Γ. ο συσχετισμός είναι 4-3.

Η ουσία είναι τι θα κάνει από δω και μπρος η ΟΝΑΣ.

Εκτός είναι σταθερά και επίμονα οι Φιλωτίτες, ενώ άλλοι μεγάλοι σύλλογοι ουσιαστικά απέχουν, για τον ένα ή άλλο λόγο.

Θα ξαναβρεί τον δυναμισμό και την αξιοπιστία της;
Θα διαμορφώσει μια άλλη δυναμική για το κοινό καλό;
Θα ξεφύγει από τους μηχανισμούς και θα κατέβει στη λαϊκή βάση;
Θα αναζητήσει τη σημερινή ταυτότητά της;
Θα εκσυγχρονιστεί και θα δώσει βαρύτητα στους συλλόγους, ανάλογα με τη δύναμη και τη δράση τους ;

Ο χρόνος θα δώσει απάντηση.


27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Φάρκ-ΟΝΑΣ, ο Βερνίκος, ο Μανωλάς, ο Μανιός και ο Φραγκουλόπουλος ήταν για την ιστορία η πρώτη διοικούσα επιτροπή και οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και ξεκίνησαν αυτή τη συλλογική περιπέτεια.

Ανώνυμος είπε...

και εχέσθη η Φατμέ εις το yenni τζαμί .αυτά και χρόνια πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ. Πρέπει κανείς να το κρίνει απο αυτά που θα κάνει ή δεν θα κάνει. Το στοίχημα του Μαϊτού είναι μεγάλο και θα παίξει ρόλο στο δυνάμωμα της ΟΝΑΣ ή στη διαιώνιση της κατάστασης που μαθηματικά οδηγεί στο θάνατο.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνουν ουσιαστικές υπερβάσεις σε θέσεις, δράση και πρόσωπα, απλά θα είναι οι νεκροθάφτες που θα βάλουν την ταφόπλακα. Αυτό μόνο δεν έκαναν οι απελθόντες, χάρη στο blog A-NAXIOS, καταστροφείς της ΟΝΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕΓΑΛΕ ΜΑΙΤΕ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΛΥΝΑΔΙΩΤΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΦΙΛΕ

Ανώνυμος είπε...

"Η καλή μέρα από το πρωϊ φαίνεται".
Το κακό με την ΟΝΑΣ ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή συστασής της,που ήταν προϊόν ισορροπιών των κάθε λογής λαμογίων.Από την πρώτη πρόσκληση τον Απρίλη του 1976 προς τα ναξιακά σωματεία,που έγινε από το Σύλλογο Κορωνίδας και το Σύλλογο Σκαδιωτών Μεσωτών,ο Φλώρος ο Φάρκωνας επέμενε ότι έπρεπε να ζητηθεί και η υπογραφή του Συλ-λόγου Κορωνιδιατών και του γνωστού Μαν.Μανωλά.Στην πρώτη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου Κορωνίδας μιά εβδομάδα πρίν από το 1ο Πανναξιακό Φεστιβάλ και σε όσες ακολούθησαν η ρήξη ανάμεσα στα λα-μόγια και σε εκείνους που ήθελαν μια ΟΝΑΣ έξω από συμφέροντα ήταν διρκής.Αν είχε δίκηο ο Φλώρος ο Φάρκωνας που κρατούσε τις ισορρο-πίες ή εκείνοι που επέμεναν να στη δημιουργία μιας ΟΝΑΣ έξω από συμ-φέροντα,φαίνεται από τη μετέπειτα πορεία της και το σημερινό κατάντη-μά της.Το φεστιβάλ σύντομα εκφυλίσ-θηκε,καθώς και η μεγάλη προσπάθεια της εφημερίδας "Κορωνίδας" πήγε χαμένη.Το δε σύνθημα "ενότητα για προκοπή"του 1ου Πανναξιακού φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Κορωνίδας έγινε "αλώνι" για να αλωνίζουν τα λαμόγια και τα τρωκτικά της εξουσίας,που ακόμη και σήμερα επιβιώνουν.
Αυτά για την ιστορία,που σκόπιμα παραποιείται και ξεχειλωνεται για την εξυπηρέτηση προσωπικών και μόνο επιδιώξξεων.
Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα τότε συμβούλια των Συλλόγων Κορωνίδας και Σκαδιωτών Μεσωτών.
Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ποιες ισορροπιες, ποια συμφέροντα και ποια λαμόγια. Δεν ντρέπεσαι, ψευτοασυμβίβαστε. Έχεις μπερδέψει τις λέξεις, τα πράγματα,τα πρόσωπα και τις εποχές. Η ΟΝΑΣ τότε είχε ιδανικά και αξίες, ήταν πολιτικοποιημένη, πάλευε για τα προβλήματα, έκανε μαζικές εκδηλώσεις. Όταν γραφτεί η ιστορία της μέσα από τα ντοκουμέντα θα δεις και εσύ την πορεία και τις εξελίξεις, γιατί αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατά καιρούς πορεύτηκε. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να τα δει κανείς ανάλογα με τις συγκυρίες, τα πρόσωπα, τηνν κατάσταση στους συλλόγους των χωριών. Οι αφορισμοί είναι εύκολοι. Λίγος σεβασμός όμως στην πραγματικότητα και λίγη ντροπή δεν βλάπτουν.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως λέτε και οι δυο το ίδιο πράγμα και δεν το καταλαβαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

Για την ΟΝΑΣ του σήμερα δεν υπάρχει αύριο.

Έχει αποκοπεί από τους Συλλόγους, από το όποιο Ναξιακό κίνημα και είναι όργανο ανάδειξης προσωπικών και κομματικών φιλοδοξιών.
Κανένας Μανιός δεν μπορεί να την νεκραναστήσει, διότι όλοι έχουν μπολιαστεί με τον παραγοντισμό.
Απαιτείται επανίδρυση με μία προϋπόθεση.

Όσοι ασχολήθηκαν με την ΟΝΑΣ τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια ΜΑΚΡΙΑ & ΑΛΑΡΓΑ

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΔΙΑΛΑΓΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΛΑΓΗ ΜΑΪΤΟΥ - ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΠΑΤΗ, ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΑΡΑΚΗ - ΚΑΡΠΙΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ?
Ο ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

O ιστορικός του μέλλοντος θα προβληματιστεί πολύ στο που θα κατατάξει αρκετούς από τους σημερινούς ιθύνοντες της ομοσπονδίας και ιδιαίτερα τον κ. Χωριανόπουλο.

Στο βωμό της ματαιοδοξίας του αλλά και άλλων σκοπιμοτήτων ΔΙΕΣΠΑΣΕ το Σύλλογο Κορωνίδας και δημιούργησε ένα μόρφωμα το Σύλλογο Απολλωνιατων.

Αφού τον ξεζούμισε όσο δεν έπαιρνε άλλο, μπήκε στην ΟΝΑΣ και τσιμπολόγησε και από εκεί.

Τώρα βρίσκεται σε όλα τα παρασκήνια και μεθοδεύει τις εξελίξεις.
Αφού δεν το καταλαβαίνει από μόνος του, μήπως κάποιος πρέπει να του μιλήσει για το … Rexona;

Ανώνυμος είπε...

Σιγά που θα ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος με τον Νταμπάκη. Εκτός αν γράψει κάνα κεφάλαιο με καραγκιοζιλίκια.

Ανώνυμος είπε...

Τόση σημασία έχει ο Νταμπάκης και ασχολείστε μαζί του; Έτσι κι αλλιώς του δίνετε αξία. Γι΄αυτό ασχοληθείτε με κάτι πιο πυσιαστικό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια οτι ο Μαϊτός με τον Καλαϊτζή έχουν κάνει συμφωνία για 1+1 στην προεδρία; Αν είναι έτσι θα κάνουν ακόμα πιο αναξιόπιστη την ΟΝΑΣ και θα την σπρώξουν πιο βαθιά στην καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

Θα με πείτε ρατσιστή, αλλά ξέρετε οτι στην ΟΝΑΣ μόνο δύο έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, ο Μαϊτός και η Χατζούδη.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρόκειται για αθλιότητα αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ένα φορέα χωρίς θέσεις, στόχους, προγραμματισμό όλα είναι πιθανά. Έτσι κι αλλιώς για μηχανισμούς πρόκειται και όχι για μαζικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, αξία δίνουν στον Νταμπάκη όσοι ασχολούνται μαζί του. Ας τον αφήσουμε ήσυχο κι ας ευχηθούμε να πάψει να ασχολείται και με τον Απόλλωνα.

Ανώνυμος είπε...

Στην πραγματικότητα λειτουργεί ένας φαύλος κύκλος.
Η πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ένδεια των τοπικών συλλόγων, τους έχει καταστήσει πρόσφορο χώρο για να σκοτώνουν την ώρα τους, μαζί και την ελπίδα, οι κάθε λογής συνταξιούχοι όψιμοι Ναξιολάτρες.
Όμως οι σύλλογοι είναι τα μέλη της ΟΝΑΣ και αντιπροσωπεύονται από τους παραπάνω.
Άρα οι ίδιοι ακατάλληλοι άνθρωποι διαχειρίζονται και την κορυφή και τη βάση της πυραμίδας.
Συμπέρασμα;
Νέοι άνθρωποι ΠΑΝΤΟΥ. Να χαράξουν νέους δρόμους, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις.
Εύχομαι στη Νάξο μας το καλλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Nai stous neous alla oloi oi neoi einai axioi kai proodeytikoi kai oloi oi palioi einai axrhstoi?

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν όμως νέοι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν; Λίγο δύσκολο μου φαίνεται.Για να συσπειρωθούν σήμερα νέα παιδια στους Συλλόγους, παιδιά- ας μην το ξεχνάμε -τρίτης και πάνω γενιάς Ναξιώτες, πρέπει να αλλάξουν πολλά και κυρίως ο προσαμνατολισμός των Συλλόγων, η προσαρμογή τους στα ενδιαφέροντα των νέων σε σχέση με το νησί.
Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση:
Πώς θά'θελαν οι νέοι τον Σύλλογο του χωριού τους και κατ' επέκταση την ΟΝΑΣ;

Ανώνυμος είπε...

Καλή ιδέα για ηλεκτρονική διαβούλευση με θέμα σχετικό με τους Συλλόγους και την ΟΝΑΣ. Θα μπορούσε η νέα διοίκηση της ΟΝΑΣ να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά αυτοί δεν έχουν στα γραφεία τους ούτε έναν υπολογιστή.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕ ΠΤΥΧΙΙΤΙΔΑ ΠΑΝΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ' η πολιτικη σκεψη και η πολιτικη πραξη ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤ'ΑΝΑΓΚΗΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ;ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΙΑΚΩΒΟ . ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ
Υ.Γ. ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΕΡΧΟΜΑΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΑΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΡΑΚΗΣ (ΜΙΚΡΟΣ) ΚΑΙ ΚΑΠΟΥΝΗΣ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΥΡΙΖΟΥΝ, ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕ, ΠΕΤΑΞΕ ΕΚΤΟΣ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ή ΜΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
Ο ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Υπερβολές

Ανώνυμος είπε...

δε νομιζω να εχει αφησει μεσα στην ΟΝΑΣ μονο δικους του φιλους σαν πολλους τους βλεπω λετε να εχει τοσους πολλους?

Ανώνυμος είπε...

Eκει παντως που σιγουρα θα σπασει τα μουτρα του και θα κριθει η εκλογικη μαχη ειναι η ορεινη ναξο ο καπιρης εκει πηρε εννενηντα τοις εκατο και μaε τους αχρηστους σαλταδορους δαμαριωνιτες και κορωνιδιατες ΜΑΝΩΛΗΔΕς ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. Ακους μπρε μαρακη?