Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Όλα ανάποδα για τους Αγρότες


Η «μαγκιά» έχει προσωπικά χαρακτηριστικά και ποτέ συλλογικά

Στους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις η καφενειακού τύπου «μαγκιά» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οργάνωση, το σχεδιασμό, την ταχτική και στρατηγική που απαιτούνται σε κάθε αγώνα.


Άλλωστε η «μαγκιά» έχει προσωπικά χαρακτηριστικά και ποτέ συλλογικά.


Ξεκίνησα με σκληρή γλώσσα γιατί το αγροτικό πρόβλημα είναι μεγάλο και δε σηκώνει ευκαιριακά παιχνίδια και σκοπιμότητες. Από την άλλη η χειρότερη βοήθεια στην επίλυση προβλημάτων είναι το χάϊδεμα των αφτιών.

Έγραψα πριν από μια βδομάδα για τους κινδύνους και τις προοπτικές των αγροτικών κινητοποιήσεων. ΕΔΩ


Δεκαπέντε μέρες τώρα η Ελλάδα είναι «μπλοκαρισμένη», με καθημερινή παρουσία των εκπροσώπων ( ; ) των Αγροτών στα κανάλια και δυστυχώς κανένας σκεπτόμενος πολίτης δεν κατάφερε να καταλάβει ποια είναι τα κοινά ( αν υπάρχουν
κοινά ) προβλήματα που διεκδικούν και φυσικά την ιεράρχισή τους.

Ένα τμήμα των Αγροτών προτάσσει άμεσα μέτρα, ένα άλλο μέρος θεσμικά και στρατηγικά και κάποιοι άλλοι να παραμείνουν μόνιμα επιδοτούμενοι από την υπόλοιπη κοινωνία!


Δεκαπέντε μέρες μετά ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινού μετώπου ( μέχρι την προηγούμενη δεν υπήρχε ! ) της Νίκαιας και του Προμαχώνα, ενός τμήματος των αγροτών, απίθανα πράγματα δηλαδή.

Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα από τη συζήτηση με την αρμόδια Υπουργό μιας άλλης ομάδας αγροτών. Όμως όλα αυτά εντείνουν τις συγχύσεις και φυσικά την αναποτελεσματικότητα του αγώνα.


Ένας αγώνας, για να είναι αποτελεσματικός, οργανώνεται και πραγματοποιείται αφού διαμορφώνονται και κωδικοποιούνται τα κοινά αιτήματα, στη συνέχεια οικοδομούνται η ενότητα ,το μέτωπο και οι κοινωνικές συμμαχίες και στο τέλος αρχίζει ο αγώνας.

Στον αγώνα των αγροτών όλα έγιναν ανάποδα και ευκαιριακά γιατί φαίνεται προηγήθηκε η ανάγκη ή η σκοπιμότητα από τη λογική.

Το τέλος είναι φανερό.

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους αγρότες, για τον πρωτογενή τομέα και για την Ελλάδα γενικότερα.

Υπάρχει ακόμα περιθώριο, να δούμε.

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα από τη συζήτηση με την αρμόδια Υπουργό μιας άλλης ομάδας αγροτών", γράφεις. Μα η ουσία φίλε μου είναι η πολιτική εκπροσώπηση, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα και όταν κυβερνά και όταν αντιπολιτεύεται. Όλα τα λεφτά όλα τα κιλά λέει ο ένας, λίγα είναι τα 500 εκατ. ευρώ λέει ο άλλος.
Αντί λοιπόν να δίνεις μαθήματα συνδικαλιστικού αγώνα στους αγρότες, μάθε καλύτερα ποιοι τους τους εξωθούν σε αυτό το χάλι που βλέπουμε να εκτυλίσσεται επετειακά κάθε χρόνο. Μάθε ποιοι, εκτός από τους ίδιους, έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάντια της γεωργίας. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν εξήγηση. Τα προβλήματά τους, σταθερά επιδεινούμενα, οδήγησαν στις πρώτες κινητοποιήσεις το 1994, όταν σταδιακά περιοριζόταν η γενναιοδωρία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άρχισε να απελευθερώνεται το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων μέσω των διαδικασιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
(Συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Το μέγα ζήτημα είναι η πολιτική διαχείριση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Ολα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα η αγροτική πολιτική ασκήθηκε περισσότερο με κοινωνικούς και λιγότερο με αναπτυξιακούς όρους (όπως εξάλλου και ολόκληρο το σύστημα εφαρμογής πολιτικών στη χώρα μας, εκτός από μικρά διαλείμματα), με στόχο την κοινωνική συναίνεση και όχι την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σχεδόν κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν βρήκε ευτυχή λύση, με αποτέλεσμα σήμερα, λόγω της αποδόμησης της ΚΑΠ, της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου και της δημοσιονομικής ασφυξίας, τα προβλήματα αυτά να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εμπειρία του παρελθόντος, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ακόμη και αν είναι εύστοχη και αποτελεσματική, θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ανακοπεί η αρνητική πορεία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει στην αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων μέσα στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
Αυτή είναι η αλήθεια φίλε μου και αυτό είναι το καυτό θέμα, άσχετα με τον τσαμπουκά, την ανοργανωσιά, τη διαίρεση και τον κομματισμό των αγροτών. Και αυτά να μην υπήρχαν, τα προβλήματα που έχουν αφήσει ανοιχτά οι κυβερνήσεις θα ήταν άλυτα.
Αλήθεια, τι γνώμη έχεις για τη φιέστα του Ζαππείου που ήταν ο...Πολυζωγόπουλος και ο...Παναγόπουλος αλλά όχι οι αγρότες;
w.

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΛΑΔΙ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ. ΡΟΔΑΚΙΝΟ - ΑΧΛΑΔΙ - ΓΑΛΑ- ΒΑΜΒΑΚΙ).
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΠΚΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
• ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ,ΣΠΟΡΙΑ.
• ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ
• ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΣΤΟ 15%

ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ(ΑΧΛΑΔΙΑ-ΜΗΛΑ-ΑΜΥΓΔΑΛΑ-ΒΕΡΙΚΟΚΑ)ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΣΕΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2005-2008

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2006 ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΒΖ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΥΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΤΟΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ-ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ.

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=976602
Ο Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο πρόεδρος των εισαγωγέων, ο πρόεδρος των απανταχού λαμογίων, ο πρόεδρος των απανταχού αρπαχτικών και οι υπόλοιποι της συναγωγής του κοινωνικού διαλόγου για τα προβλήματα των ΑΓΡΟΤΩΝ τα βλέπουν κάπως έτσι και λίγο από αριστερότερη οπτική γωνία.
Άλλο η ποίηση και άλλο η αγροτιά, η πραγματική αγροτιά.

Ανώνυμος είπε...

Έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών, με παράλληλη έναρξη, ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ αγροτικών φορέων και υπουργείων, απευθύνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με ανοιχτή επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους αγροτικούς φορείς.
(ΤΥΠΟΣ)
Σε κανένα συνοριακό σημείο δεν παρεμποδίζεται η διακίνηση. Όμως φωνάζουν για να είναι με τους καλούς και να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση στη διαπραγμάτευση της ονομασίας προέλευσης.

Ανώνυμος είπε...

Τα μπλόκα των αγροτών της Νίκαιας και του Προμαχώνα καλούν για σήμερα σε σύσκεψη όσους συμφωνούν με το κοινό πλαίσιο δράσης

Σε κοινό πλαίσιο αιτημάτων συμφώνησαν αντιπροσωπείες των μπλόκων της Νίκαιας και του Προμαχώνα, που είχαν συνάντηση, χτες μετά το μεσημέρι, στη Λάρισα. Το κοινό πλαίσιο περιλαμβάνει εννιά σημεία. Πρόκειται για τα επτά σημεία, που είχε προτείνει το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα δύο που προστέθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης. Ετσι, στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται:

* Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
* Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, κ.ά.
* Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
* Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
* Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
* Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.

Ανώνυμος είπε...

Πέρσι τέτοια εποχή ο Παπανδρέου κατέβαινε αιφνιδιαστικά στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι μπάτσοι είχαν αποκλείσει τους αγρότες απ’ την Κρήτη αποφασισμένος να «ρουφήξει» χημικά και να κάνει μόστρα στον αγροτικό κόσμο.

Φέτος, ο εκπρόσωπος του απορρίπτει αιτήματα συνάντησης των αγροτοσυνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό θεωρώντας μια τέτοια συνάντηση «άκαιρη».

Το πέρασμα από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση καθορίζει τις πολιτικές συμπεριφορές. Ο πρωθυπουργός της «διαβούλευσης» αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών. Άλλο το ιντερνετικό καραγκιοζλήκι και άλλο συνάντηση υπό την πίεση κινητοποιήσεων. Όταν ο κόσμος της δουλειάς βγαίνει στο δρόμο, ο δημοκρατικός φερετζε΄ς της κάθε κυβέρνησης ξεσκίζεται. Αν ο Παπανδρέου έχει «κάτι» να δώσει στους αγρότες, τότε θα τους φωνάξει στο Μαξίμου για να το παίξει «πατερούλης». Προς το παρόν δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές τους. Κυρίως τις αντοχές τους. Γι’ αυτό το παίζει «βαρύ πεπόνι».

Οσο περισσότερο μείνουν στα μπλόκα, αν αναβαθμίσουν τον αγώνα τους, όσα περισσότερα προβλήματα δημιουργήσουν στην λειτουργία του συστήματος, έχουν ελπίδες να κερδίσουν «κάτι».

Εφημερίδα «Κόντρα».

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ρωτώ.

Οι αγρότες ξέρουνε τι θένε για το μέλλον; Ξέρουνε που βρισκόμαστε σα χώρα αυτή την περίοδο;
Ξέρουνε πως όλοι οι υπόλοιποι, εμείς δηλαδή, τους πληρώνομε τις επιδοτήσεις και τις συντάξεις τους.
Άμα ρωτήσεις και το Μπούτα θα σου πει να φύγουμε κι από την ΕΟΚ που χρόνια τους πληρώνει.

Άστα σου λέω. Παίζουνε τάβλι μοναχοί και δεν κερδίζουνε.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι από ΕΦΕΕ θυμίζουν οι αγρότες.