Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Σήμερα είναι «τση Πληθερής» …

Σπουδαία μέρα για τους βοσκούς της Νάξου.

Το έθιμο απαιτεί επίσκεψη στη μάντρα .

Όλα αυτά βέβαια κάποιες άλλες εποχές, που εμείς δεν τις ζήσαμε και περιμένουμε από τους παλαιότερους να μάθουμε το ωραίο έθιμο …

5 σχόλια:

stavros είπε...

Την παραμονή της Πληθερής οι βοσκοί δεν τυροκομούσαν, αλλά έπηζαν το γάλα προκειμένου να γίνει «ξύαλα» και να το μοιράσουν την άλλη μέρα στα παιδιά και στους γείτονες γεωργούς χωρίς πληρωμή. Αυτό γινόταν για να πληθύνουν τα «ζουλοπρόβατα» και γι’ αυτό η γιορτή πήρε την ονομασία «τση πληθερής». Ήταν συμβολική προσφορά με την προσδοκία της καλής σοδειάς, αλλά και πράξη που σκοπό είχε τη συμφιλίωση και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων, των οποίων οι σχέσεις βρίσκονταν συνεχώς σε κρίση. ….
Τα σχολεία αυτή την ημέρα παρέμεναν κλειστά και τα παιδιά έπαιρναν τα λαηνάκια τους ή τις «σκεπασταριές» τους (δοχείο από αλουμίνιο με σκέπασμα), κάποια δώρα για τους βοσκούς και πήγαιναν στις μάντρες. Οι βοσκοί τους τα γέμιζαν με «ξύαλα» ή «γλυκύαλα».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιαννούλη Γ. Γιαννούλη «ΑΠΕΡΑΘΟΥ [1990-1950] η ποιητική γλώσσα ως αγωγή πολιτισμού», Graphopress, Au;hna 2009, sσ 68.
……………………….
Και βέβαια ακολουθούσε γλέντι με τη τζαμπούνα των βοσκόνε.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα οι βοσκοί βλέπουν ολα τα πρωινάδικα, Κατα το μεσημέρι έχει καφέ στο καφενέ, και το βράδι ανάλυση τής τρέχουσας επικαιρότητας.
Τα ζουλοπρόβατα είναι στο αυτόματο πιλότο

Ανώνυμος είπε...

κι οι επιδοτήσεις τρέχουν ποταμός. Ε και τι έχει να γίνει μόλις σταματήσουν οι επιδοτήσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

στον 4:40 και βέβαια παρακολουθούν τις εξελίξεις αφού έχουν οργανώσει και τις μάντρες, όσο για τον αυτόματο πιλότο νομίζω ότι ισχύει για αμελητέα ποσότητα βοσκών που δεν αξίζει να παίρνει η μπάλλα και τους υπόλοιπους. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις που ο 9:13 χαίρεται που θα κοπουν να είναι σίγουρος ότι οι πρώτοι που θα ευνοηθούν θα είναι αυτοι που τις παίρνουν.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΡΑ. ΘΕΛΕΙ ΑΡ@ΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΩΡΓΟΣ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ. ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ,ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ. ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ; ΤΡΕΜΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ,ΟΙ ΣΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΒΙΛΕΣ.ταρζανακος