Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Θέλουμε κοινωνικές πολιτικές


Οι εργαζόμενοι διαδηλώσουν αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο στο πλαίσιο των «ευρωπαϊκών ημερίδων δράσης» που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.«Θέλουμε κοινωνικές πολιτικές που θα έχουν βασικό άξονα την ασφάλεια της εργασίας και όχι την ευελιξία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, σύμφωνα με την οποία «μόνο υπό αυτόν τον όρο θα αναπτυχθεί η κοινωνική Ευρώπη».
Αυτό που φοβούνται, λοιπόν, οι κυβερνήσεις των 27, η κοινωνική έκρηξη, αρχίζει και παίρνει σιγά σιγά απειλητική μορφή, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.
Αλλωστε, η Κομισιόν, η οποία δεν παύει να αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της, εκτιμά σήμερα ότι θα χαθούν 8.500.000 θέσεις εργασίας το 2009 και το 2010 στην Ε.Ε. Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 9,9% το 2009 και το 2010 θα εκτοξευθεί στο 11,5% του ενεργού πληθυσμού.
Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις των 27 και οι Βρυξέλλες περιορίζονται στο να παρακολουθούν την κατάσταση και επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο
. Φρόντισαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη από τους ίδιους για τις αρχές Μαΐου στην Πράγα έκτακτη σύνοδο κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας, με το σκεπτικό ότι θα εκτεθούν διότι «δεν έχουν να πουν τίποτε» στους εργαζόμενους ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια: