Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Σοκαρισμένος ο ΟΗΕ από την κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο



Στις αρχές της εβδομάδας κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Παγανή της Λέσβου.

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν, ήταν στοιβαγμένοι σε ένα χώρο που δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα από 250 – 300 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία περιέγραψε την κατάσταση στο κέντρο ως «απαράδεκτη» και «προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Μέσα σε ένα θάλαμο στεγάζονταν περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία υπέφεραν από ασθένειες που συνδέονται με το συνωστισμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες στο κέντρο.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεσμεύθηκε πως όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα.

Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση και το ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα ασύλου της Ελλάδας. Πέρυσι, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλε συστάσεις για την ολοκληρωτική αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών που ζητούν άσυλο. Μέχρι σήμερα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Το 2008, το Λιμενικό Σώμα κατέγραψε την είσοδο 2.648 ασυνόδευτων ανηλίκων, όμως πιστεύεται ότι πολλοί περισσότεροι έχουν εισέλθει στη χώρα χωρίς να εντοπιστούν. Η Ελλάδα δεν διαθέτει διαδικασίες για την αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών και του βέλτιστου συμφέροντος αυτών των παιδιών. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αυξήσει τις θέσεις για παιδιά σε ειδικές, ανοικτές δομές, οι συνεχείς αφίξεις δυσχεραίνουν την κατάσταση και τα παιδιά παραμένουν σε συνθήκες κράτησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τον Έβρο.

http://lesvos.wordpress.com/2009/08/29/3434-17/

Δεν υπάρχουν σχόλια: