Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθετη η κυβέρνηση που είχε προαναγγείλει την έκδοσή του Χριστοφοράκου


Ο Μ. Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη έκανε δεκτή την προσφυγή του κατά της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου που όριζε την έκδοσή του. Η απόφαση είχε ληφθεί βάσει του πρώτου εντάλματος σύλληψης για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ.

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο για τις μίζες της Ζίμενς, ακυρώνοντας την απόφαση για την έκδοσή του στη χώρα μας.


Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πριν από τις ευρωεκλογές στην έκδοσή του- την οποία μάλιστα είχε σπεύσει να προαναγγείλει αρκετές φορές- ενώ στερεότυπα τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για αποκλειστικά «πράσινο σκάνδαλο». Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν παρενέβη - για παράδειγμα με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προκειμένου να υπάρξει δικαστική διερεύνηση και για την περίοδο 2004- 2007, παρά την ύπαρξη πληθώρας σχετικών στοιχείων.
Και στην «παράλειψη» αυτή- όπως έχουν γράψει σε πολλές περιπτώσεις τα «ΝΕΑ»- στηρίχθηκε η ακύρωση της έκδοσης από το γερμανικό δικαστήριο. Η παραμονή Χριστοφοράκου στη Γερμανία ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στο μεγάλο σκάνδαλο, καθώς είναι ο μόνος που έχει την πλήρη εικόνα για τις μίζες που δόθηκαν σε όλες τις περιόδους. Μάλιστα, από νομικούς κύκλους αμφισβητείται πλέον συνολικά η δυνατότητα ουσιαστικής εκδίκα σης των σχετικών αδικημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ 5.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: