Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

O Καραμανλής εξήγγειλε επιτέλους τις εκλογές, κλείνοντας έναν κύκλο χαμένων ευκαιριών

Επιτέλους ο κ. Καραμανλής πήρε τη σωστή απόφαση. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Ηταν η ενδεδειγμένη λύση για την οικονομία, όπως επανειλημμένα επισημάναμε τον τελευταίο καιρό από αυτήν τη στήλη.

Σωστές και οι πρωθυπουργικές διαπιστώσεις για τις σπατάλες του Δημοσίου, τη φοροδιαφυγή και την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων.
Είναι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ομως, δεν πρόκειται για καινούργιες διαπιστώσεις. Η Νέα Δημοκρατία από την προεκλογική περίοδο του 2004 είχε μιλήσει για μείωση της σπατάλης κατά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά διόγκωσε ακόμα περισσότερο τις σπατάλες

Βλέπετε όταν πολιτική της επιλογή ήταν η γαλάζια έφοδος στο κράτος και το βόλεμα των «γαλάζιων» παιδιών, ούτε εξοικονόμηση πόρων μπορούσε να κάνει, ούτε να επανιδρύσει το κράτος όπως με επίταση υποσχέθηκε.
Χθες ο πρωθυπουργός με την προκήρυξη των εκλογών έκλεισε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών που κράτησε πεντέμισι χρόνια.


Σήμερα ανοίγει μία νέα προοπτική και τα ζητούμενα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και προπαντός οι μεγάλες δομικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία παραγωγική, ανταγωνιστική και αποδοτική, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η κοινωνική της διάσταση. Το αντίθετο μάλιστα.


Γιατί αν κάτι ακόμα διδάσκει η παρούσα κρίση είναι ότι εκεί που υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος οι συνέπειες και η σφοδρότητα των προβλημάτων περιορίζονται. Το έδειξε το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης και από πούρους καπιταλιστές.


Δεν ξέρουμε αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι αυτό είναι ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση και ταυτοχρόνως να μεταρρυθμίσει την οικονομία, ενισχύοντας και το κοινωνικό πρόσωπο του οικονομικού μοντέλου. Θα εξαρτηθεί από το σχέδιο, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει και προπαντός από το αν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα που προτιμούν τη χώρα στο παρελθόν. Εκείνο που διαπιστώσαμε πάντως, ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό, είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Την αδράνεια πεντέμισι χρόνων και την αδυναμία να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της.

Θανάσης Λυρτσογιάννης, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: