ΕΜΕΙΝΑΝ άφωνοι οι πολίτες, όταν άκουσαν τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Αφού είπε με δραματικό ύφος ότι η επόμενη διετία θα είναι «πολύ δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον» και «εάν δεν δράσουμε άμεσα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», έθεσε τρεις στόχους για την έξοδο από την κρίση: α) διαρθρωτικές αλλαγές, β) πάταξη της φοροδιαφυγής, γ) περιορισμό των δημοσίων εξόδων με νοικοκύρεμα του κράτους.
ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ, στον έκτο χρόνο που κυβερνά τη χώρα, ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα σ' αυτούς τους στόχους και να ληφθούν μέτρα; Χρειάζεται, είπε, νωπή εντολή για να προχωρήσει σε αλλαγές και σε σκληρά μέτρα.
ΕΙΧΕ ο κ. Καραμανλής νωπή εντολή το 2004, όταν υποσχόταν επανίδρυση και νοικοκύρεμα του κράτους και δεσμευόταν προσωπικά για διαρθρωτικές αλλαγές. Εφτασε στο 2007 και δεν έκανε τίποτε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο χειρότερο η Οικονομία, με την αύξηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Φτάσαμε με την άστοχη οικονομική πολιτική σε κοινοτική επιτήρηση και ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε τις αλλαγές που εξήγγειλε τώρα.
ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ούτε και το 2007, όταν είχε πάλι νωπή λαϊκή εντολή, την οποία πήρε για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2008. Δεν τον εμπόδιζε τότε τίποτε απολύτως να πάρει αποφάσεις και να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει τώρα, αφού έφτασε σε δραματικό αδιέξοδο.
ΜΠΟΡΟΥΣΕ, όμως, και τώρα, αντί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, να προχωρήσει στα μέτρα τα οποία θεωρεί σωτήρια και ας ερχόταν να σταματήσει την εφαρμογή τους ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας εκλογές τον Μάρτιο.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα ,δεν δικαιολογεί την αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού. Μπορούσε να προχωρήσει στο πρόγραμμά του -αν είχει βέβαια- και να αγνοήσει κάθε συζήτηση και πρόκληση για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο κ. Παπανδρέου από τον περασμένο Μάρτιο ζητούσε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
ΣΥΡΘΗΚΕ, όμως, ο κ. Καραμανλής στον δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές, όπως φάνηκε από τις παροχές και τους διορισμούς που κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, που δεν αντιστρέφεται, διότι είναι έντονη η λαϊκή δυσαρέσκεια.
ΒΡΕΘΗΚΕ ο κ. Καραμανλής σε αδιέξοδο. Αποφάσισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για να γλιτώσει τα χειρότερα, που έρχονται ως συνέπεια της κυβερνητικής αδράνειας, της αναποφασιστικότητας και της αναποτελεσματικής πολιτικής του. Δεν ελπίζει, βεβαίως, να κερδίσει τις εκλογές. Προσδοκά απλώς να μην πετύχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, θα έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει το δώρο των 50 εδρών του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου και ο κ. Καραμανλής θα είναι διπλά και ανεπανόρθωτα χαμένος.
Ελευθεροτυπία
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου