Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ(του Δήμου) ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ(Της Νομαρχίας)

«Μας κάνει αλγεινή εντύπωση ότι ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου, ούτε το Επαρχιακό Συμβούλιο πήραν συγκεκριμένη θέση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΧΥΤΑ της Νάξου και μετέθεσαν την απόφαση στο νομαρχιακό συμβούλιο, ακριβώς για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Και είναι ακόμα πιο λυπηρό ότι απουσιάζουν από τη συνεδρίαση επαρχιακοί σύμβουλοι από τη Νάξο»

Αυτά τόνισαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Ηλίας Αθυμαρίτης της Συν-Κυκλαδικης Πρωτοβουλίας.

«Εμείς από το 2004 μιλήσαμε έγκαιρα για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι για ΧΥΤΑ, όπου εκεί θα καταλήγει μικρή ποσότητα των απορριμμάτων αφού θα έχει προηγηθεί η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κλπ.

Καταλαβαίνουμε τη δυσπιστία των κατοίκων της περιοχής διότι δικαίως δεν πείθονται για το πως θα προχωρήσει ο ΧΥΤΑ και κατόπιν ο ΧΥΤΥ, αφού μέχρι σήμερα τα δείγματα γραφής για τη διαδικασία ανακύκλωσης από το Δήμο της Νάξου είναι απαράδεκτα.


Για του λόγου το αληθές σας καταθέτουμε τις φωτογραφίες που δείχνουν το πως προχωρά η ανακύκλωση. Δεν ισχύει το επιχείρημα ότι εγκρίνοντας την ΜΠΕ, εγκρίνουμε απλά τη μελέτη και όχι το έργο. Για την ακρίβεια των δεδομένων πρέπει να πούμε ότι με το β΄ διαχειριστικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν προβλέπει και τη μεταφορά των σκουπιδιών των μικρών νησιών στη Νάξο.Δεν μας έπεισε η Έκθεση της κ. Λοϊζίδου του ΕΜΠ και τα μόνα θέματα που θα μπορούσαν να δημιουργούν πρόβλημα, το υδατοπερατό του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής, απαντήθηκαν πειστικά από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας. Λέμε ναι στη δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να εγγυηθεί από μόνος του και να ελέγξει τη διαδικασία ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το δικό μας ΝΑΙ, είναι ΝΑΙ στο ΧΥΤΥ και όχι στον ΧΥΤΑ, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν είναι ΝΑΙ. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι α) δεν θα καταλήγουν στο ΧΥΤΥ υγειονομικά, τοξικά και άλλα μολυσματικά απόβλητα και β) θα υπάρξει διαρκής διαδικασία κοινωνικού ελέγχου σε όλη την υλοποίηση και διαχείριση του έργου.

Ο κοινωνικός έλεγχος θα ασκείται εκτός από το Δήμο, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από εκπροσώπους του χωριού της Γαλήνης.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να λέει ο Συρμαλένιος παλι στηριξε τις πασοκικές αποφάσεις.
Δεν κατάλαβε άραγε τι παίζεται εδώ και οχτώ χρόνια με το σκουπιδότοπο(δηλαδή ΧΥΤΑ κατά τις επίσημες αποφάσεις, μελλοντικό ΧΥΤΥ κατά τις οικολογικές ευαισθησίες του κ. Συρμαλένιου). Και καλά οι περισσότεροι Ναξιώτες νομαρχιακοί σύμβουλοι δεν πήγαν για να μην εισπράξουν την αντίδραση των Ναξιωτών, και αυτό το τόνισε ο Συρμαλένιος. Δηλαδή πολύς κόσμος δεν θέλει να γίνει το έργο για διάφορους λόγους. Πού είναι η ευαισθησία του Συρμαλένιου και του πολιτικού του φορέα στην άποψη του κόσμου. Παρακολούθησα στη τηλεόραση τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τόσο η έπαρχος Μήλου (φανατική Πασόκα), όσο και ο Συρμαλένιος, και αυτός από τη Μήλο, παίξανε καλά το ρόλο του υποστηριχτή του Μπάιλα.
Αξιος ο μισθός τους.
Και το θράσος του Συρμαλένιου είναι τέτοιο, που την επόμενη μέρα ήλθε στη Νάξο, και επί μία ώρα στο ραδιόφωνο προσπαθούσε να πείσει τους Ναξιώτες οτι θα υπάρχει μελλοντικά ΄΄κοινωνικός έλεγχος΄΄ στη λειτουργία του σκουπΙδοΧΥΤΑ. Κούνια που τον κούναγε....

Ανώνυμος είπε...

Mήν θίγετε τον σύντροφο Συρμαλένιο