Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Να δοθεί αποζημίωση και στους Ναξιώτες αγρότες

Ερώτηση του Παν. Ρήγα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αν θα συμπεριληφθούν οι Ναξιώτες αγρότες στους δικαιούχους από το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ

ΘΕΜΑ : Στα πρόσφατα μέτρα των οικονομικών αποζημιώσεων των αγροτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για προϊόντα τους που επλήγησαν από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγρότες της Νάξου και το κατεξοχήν καλλιεργούμενο στην Νάξο προϊόν, πατάτα και πατατόσπορος.

Η Κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά την σοβαρή απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής πώλησης της πατάτας και των ζημιών που έχουν προκληθεί στην πατατοπαραγωγή και σποροπαραγωγή πατάτας στην Νάξο. Η αδυναμία διάθεσης του πατατόσπορου ακόμη και σε χαμηλή τιμή (47 λεπτά το κιλό) και η εξευτελιστική τιμή πώλησης της πατάτας (14 λεπτά το κιλό) σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, έχουν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους αγρότες της Νάξου.
Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν ο αγρότης βίωσε παρόμοιο οικονομικό πρόβλημα. Οι παλαιότεροι συγκρίνουν την σημερινή εποχή με την αμέσως μετά τον πόλεμο περίοδο, όταν εξαιτίας της ανέχειας και της μεγάλης φτώχιας η ύπαιθρος ερήμωσε, το γεωργικό επάγγελμα εγκαταλείφτηκε και ενισχύθηκε το φαινόμενο της αστυφιλίας.

Οι αγρότες της Νάξου αντιμέτωποι με αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση δεν έχουν καμία κρατική αρωγή και δεν διαπίστωσαν το ελάχιστο κυβερνητικό ενδιαφέρον.
Με δεδομένο ότι η Νάξος είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές καλλιέργειας πατατόσπορου και πατάτας και αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται ακόμη κατά αποκλειστικότητα με την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της παραγωγής.
Ως εκ τούτου,
Ερωτάστε :

1-Προτίθεσθε να καταβάλετε αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς και σποροπαραγωγούς πατάτας της Νάξου όπως πράττετε για τα προϊόντα αυτά σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας;
2-Θα συμπεριληφθούν οι Ναξιώτες αγρότες στους δικαιούχους από το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που έχετε ανακοινώσει ότι θα διαθέσετε για τις αποζημιώσεις αγροτικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζημιές σε ολόκληρη την Ελλάδα;
Ο Ερωτών Βουλευτής


ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ 02/02/2009

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και το ψυχανεμιζόμουνα, πάντα ήλπιζα ότι θα δημιουργηθεί ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανεξάρτητο blog. Έπεσα έξω. Σιγά την πολιτική παρέμβαση. Όλοι αυτοί δουλεύουνε για πάρτη τους και μας δουλεύουνε . Δεν έχουνε θέση. Κανένας τους. Δεν σας ξαναδιαβάζω.

Ανώνυμος είπε...

Από που φαίνεται οτι δεν είναι ανεξάρτητο το blog; Επειδή δημοσιεύει την ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Ρήγα; Δεν είναι είδηση το επίκαιρο αλλά και ουσιαστικό θέμα που θίγει; Δεν κάλεσε ΔΗΜΟΣΙΑ το blog τους βουλευτές να στέλνουν τις ανακοινώσεις τους; Απέκλεισε ή λογόκρινε κανένα;
Εγώ νομίζω οτι η μέχρι τώρα θεματογραφία αλλά και ο διάλογος που αναπτύσσεται δείχνει οτι είναι ένα ελεύθερο, ανοιχτό, με ποικιλία θεμάτων και ευρύ προβληματισμό blog.
Όλοι έχουνε θέση, κατά τη γνώμη μου. Εσύ αποκλείεις κάποιους και παράλληλα δε θες να διαβάζεις κάτι ή να βλέπεις κάποιον που δε σου γουστάρει(Μπράβο δημοκρατική αντίληψη!). Εγώ θα περίμενα να πεις την άποψή σου για το θέμα που θίγει η ερώτηση.
Το blog δεσμεύεται από τα σχόλια του/των διαχειριστών, όπως έχει γραφτεί. Και έτσι πρέπει να είναι. Βρίσκω οτι η παρουσία του μέχρι τώρα είναι σημαντική, αποκαλυπτική και πρωτότυπη. Αν συνεχίσει έτσι θα έχει καταλυτική παρέμβαση στα τοπικά πράγματα αλλά και στον γενικότερο πολιτικό προβληματισμό. Αν δε συνεχίσει έτσι και εγώ θα αραιώσω τις επισκέψεις. Αλλά να το κόψω αποκλείεται. Όπως δε θα το κάνεις και συ, άσχετα με το τι δηλώνεις, για δικούς σου λόγους, που καθένας μπορεί να ψυχανεμιστεί...

Ανώνυμος είπε...

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Αθήνα, 3.2.2009
H NHΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ, ΚΟΣΜΙΔΗ ΚΑΙ ΣΟΛΔΑΤΟΥ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ.












Η ενεργοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών, Δ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου και των βουλευτών Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, Λευκάδας κ. Θεόδωρου Σολδάτου και Χίου κ. Γιάννη Κοσμίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 2-2-2009 με αντικείμενο τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης στις νησιωτικές περιοχές και την ιδιαίτερη πρόνοια που οφείλει να επιδεικνύει η πολιτεία για τη νησιωτική περιφέρεια. Ο βουλευτής Σάμου κ. Θαλασσινός Θαλασσινός δεν μπόρεσε να παραστεί εξαιτίας της ματαιώσεως της αεροπορικής του πτήσης προς την Αθήνα.

Οι Βουλευτές επισήμαναν την ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την εξειδίκευση του άρθρου 101 του Συντάγματος, αποδεικνύοντας στην πράξη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που οφείλει να επιδεικνύει για τις νησιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η Δημόσια Διοίκηση υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Οι Βουλευτές έθεσαν στον Υπουργό το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες των νησιών και πρότειναν οι κάτοικοι να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πραγματοποιούνται στα νησιά τους και αυξημένη μοριοδότηση στους σχετικούς διαγωνισμούς. Μέτρο που αναμένεται να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στη νησιωτική περιφέρεια, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και να περιορίσει το απαράδεκτο φαινόμενο να προσλαμβάνονται σε νησιωτικές περιοχές δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι στη συνέχεια επιδιώκουν την μετάθεσή τους στην Αθήνα ή στην ηπειρωτική χώρα.


Από την πλευρά του ο Υπουργός επιβεβαίωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη νησιωτική Ελλάδα, συμφωνώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές πολιτικές που να εξειδικεύουν την συνταγματική διάταξη του άρθρου 101.Πιο συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι το αίτημα των βουλευτών θα αντιμετωπιστεί θετικά από την Κυβέρνηση με ειδική νομοθετική ρύθμιση άμεσα το επόμενο διάστημα, δίνοντας λύση σε ένα δίκαιο και πολύχρονο αίτημα.

Ανώνυμος είπε...

o naxios παντως το λεει δεν κρυβετε
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΝΑΞΟ... ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΔΕΞΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!! ΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ , ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΙΚΡΑ Η ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΟΥ. ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ naxos1964@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΡΙΟ ΑΝ ΣΟΥ ΣΤΗΛΗ Ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ;

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν κρύβεται και δε θα κρύβεται τίποτα. Άλλοι λογοκρίνουν, είτε δεξιές είτε... αδέξιες θέσεις και να προβάλλουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο διαχειριστής αλλά νομίζω, με βάση τις αρχές που έχει διακηρύξει, οτι θα τη δημοσιεύσει. Οι ειδήσεις είναι ειδήσεις και τα σχόλια σχόλια. Επομένως μια παρέμβαση του κ. Βρούτση για τα προβλήματα του τόπου έχει θέση εδώ, όπως και το παραπάνω κείμενο που ανάρτησες. Αν από το δελτίο τύπου βγαίνει είδηση και δεν είναι προπαγανδιστικό κείμενο, γιατί να μη μπει;

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε την ανάρτηση που έγινε στις 20 Ιανουαρίου, 11:41, με τίτλο "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ". Εκεί θα δεις τη φιλοσοφία αυτού του blog, που το ξεχωρίζει από πολλά άλλα. Μην μπερδεύεις τις απόψεις του/των υπεύθυνων με την πρόθεσή του να δημοσιεύει ΟΛΕΣ τις απόψεις. Άλλωστε αυτό είναι το μεγαλείο και το οξυγόνο αυτής της μορφής επικοινωνίας και αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Είστε όλοι ξυνοί. Τι έκανε το blog;
Δημοσίευσε επερώτηση ενός Βουλευτού. Σιγά τα λάχανα. Με τις θέσεις σας δείχνετε ότι τα blog ενοχλούν επειδή σας σπάει την μονόπλευρη ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος βουλευτής ζήτησε αποζημιώσεις μονο για τους Ναξιώτες αγρότες; Οι άλλοι Κυκλαδίτες αγότες δεν υπάρχουν; Πολύ ...ψηφοθηρική κίνηση του .

Ανώνυμος είπε...

Δε με ενδιαφέρουν τα κίνητρα. Εγώ βλεπω οτι είναι σωστή η ερώτηση και μακάρι να γίνονται κι άλλες, γιατί ο βουλευτής έχει αυτή τη δυνατότητα. Με γεια του με χαρά του, ό,τι και να είχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Για τα άλλα κυκλαδονήσια, υποθέτω οτι δεν έχουν το πρόβλημα ης πατάτας και του πατατόσπορου, που έχει η Νάξος. Για το ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα θα καταθέσει κανείς καμιά ερώτηση ή αναφορά; Γιατί δεν ενημερώνονται οι βουλευτές του νομού από τους πολίτες, αφού οι σύλλογοι... ροχαλίζουν;