Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Στον αέρα το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό

Νίκη των επιστημονικών και τεχνικών φορέων αλλα και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αντιτάσσονται στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, είναι η απόρριψή του κατά πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Η διαδικασία όμως σημαδεύτηκε από απαράδεκτα έκτροπα, με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που επιτέθηκε στην εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην προσπάθειά του να αποτρέψει διαφοροποιήσεις στο κείμενο της γνωμοδότησηςΗ εξέλιξη αφήνει αίολο το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει επί της ουσίας
Στη τελευταία συνεδρίαση του 19μελούς Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, εναντίον τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών (Τεχνικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ΓΣΕΕ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών, Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών, Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Αρκτούρος), ενώ υπέρ τάχθηκαν επτά μέλη (ο πρόεδρος του Συμβουλίου και οι δύο ορισθέντες από το ΥΠΕΧΩΔΕ επιστήμονες, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Οικονομικό Επιμελητήριο και ο Σύλλογος Περιφερειολόγων). Δύο μέλη του Συμβουλίου (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και η Inten Synergy) δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το σχέδιο μόνο αν γίνουν δεκτές όλες τους οι παρατηρήσεις.Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρά την έντονη πολεμική που άσκησε επί μήνες, τελικά επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία. Η αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας δεν είναι δεσμευτική για το ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο θεωρείται σοβαρό πλήγμα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα δε μπορεί τελικά να μπει σε τάξη σ' αυτό τον τόπο. Τα χωροταξικά τα έχουν λύσει πριν από πολλά χρόνια οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εμείς βαδίζουμε στα τυφλά. Τα συμφέροντα, οι ανίκανες και υποταγμένες σ' αυτά κυβερνήσεις, η έλλειψη διαλόγου, η ανοργάνωτη και εξαρτημένη κοινωνία, η αντίληψη του αρπακολλισμού κλπ. Γι΄αυτό πάμε απ' το κακό στο χειρότερο και η χρεωκοπία(τυπική η διαπίστωσή της, γιατί ουσιαστικά έχει γίνει) δεν αργεί.

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε;
Μπορούμε!

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε τι; Και ο Ομπάμα που λάνσαρε το yes we can να δούμε τι νέο θα κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Η Inten Synergy. Ωραίο ανέκδοτο. Ποιοί είναι αυτοί ρε παιδιά; Περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίων υπαλλήλων γίνεται; Καλά που υπάρχει και το Διαδίκτυο.