Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Τι προβλέπεται για την εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στα Νησιά και οι αντιδράσεις στη Σκύρο


Σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά των περισσοτέρων ανεμογεννητριών στα νησιά. Ετσι επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 2.000 στρέμματα. ορίζονται συγκεκριμένες αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς η ελάχιστη απόσταση είναι 3 χιλιόμετρα, από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία είναι 500 μέτρα και από τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι 1.500 μέτρα.
Αξίζει οι κάτοικοι της Νάξου να γνωρίσουν πως αντέδρασαν οι κάτοικοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σκύρο.

Με την άρνηση της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου, να δεχτεί την εγκατάσταση ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί, συντάχθηκε τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του, παίρνοντας επιτέλους επίσημη θέση για ένα θέμα που είχε γίνει αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, το τελευταίο διάστημα.

Κατά την τοποθέτηση της στο Συμβούλιου για το μείζον αυτό θέμα, η Έπαρχος Σκύρου, Μαρία Βολιώτη, μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε τόσο σε λαϊκές συνελεύσεις, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας ότι οι Σκυριανοί δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι η αιολική, αλλά κατά της προβλεπόμενης εγκατάστασης ενός «δάσους» 111 ανεμογεννητριών στο όρος Κοχυλάς, που θα έχουν συνολική ισχύ 333MW.
Όπως τόνισε, η ενέργεια που χρειάζεται το νησί δεν υπερβαίνει τα 8MW και οι Σκυριανοί θεωρούν ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα έχει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Η απόφαση του Δήμου
Όπως αναφέρθηκε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου αποφάσισε πλειοψηφικά (με τέσσερις μειοψηφούντες) ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι ασύμβατη με το μέγεθος του νησιού και τον χαρακτήρα της περιοχής», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Σκύρος δεν είναι προορισμένη για ενεργειακό κέντρο», ώστε να παράγει το 14% της ενέργειας από ΑΠΕ, που είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να παράγει μέχρι το 2010.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησα σε προηγούμενο post αν στην Νάξο έχει γίνει χωροθέτηση και που.
Πιστεύω ότι αυτή η εναλλακτική λύση είναι και αναγκαία και σωστή. Όμως βασικός παράγοντας είναι η εφαρμογή των κανόνων και η τήρηση όλων των παραμέτρων. Οι ενδοιασμοί αφορούν αυτό το σκέλος. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

500 μέτρα προβλέπει ελάχιστη απόσταση από κηρυγμένα ιστορικά μνημεία και στην Κόρωνο οι ανεμογεννήτριες μπήκαν κολλητά στον ΕΝΑΕΡΙΟ που είναι κηρυγμένο ιστορικό μνημείο και έχει ζώνες προστασίας.

Ανώνυμος είπε...

50 ή 500 μέτρα; Και που προβλέπεται αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Το αιολικό πάρκο Κορώνου από σήμερα Πέμπτη 5 Φεβ 2009 αποκαλείται Μακαρίτικο Αιολικό Πάρκο Κορώνου. Άλλη μία κλωτσιά στα αχαμνά όσων νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις διαδικασίες.

Ανώνυμος είπε...

το ψοφίμι, θα το φάνε τα κοράκια. Κρίμα την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση υπέρ του στο δημοτικό συμβούλιο Δρυμαλίας προχτές. Και καλά οι Μπαρδανικοί δεν έχουν και πολύ μυαλό, αλλά οι έμπειροι Τζουαννικοί και ...Βασιλακικοί;