Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αλέν Μπαντιού: Ο κομμουνισμός στον 21ο αιώνα


"Η πραγματική Ανθρώπινη δυνατότητα βρίσκεται εκεί που ο καπιταλισμός λέει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα" τόνισε ο Γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα "Η ιδέα του Κομμουνισμού σήμερα" στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ.

Ο σημαντικός Γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το διεθνές συνέδριο "Ο Alain Badiou και οι όροι της φιλοσοφίας: η πολιτική, η τέχνη, η επιστήμη, ο έρωτας".

Ο μαρξιστής φιλόσοφος μίλησε για "μια τρίτη ζωή του κομμουνισμού στον 21ο αιώνα", μετά από αυτές του 19ου και του 20ου, έκανε πολλαπλές αναφορές στην εξέγερση της ελληνικής νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, είπε "όχι στον κομμουνισμό μέσω του κράτους" και υπογράμμισε ιδιαίτερα "την αξία του καθενός ανθρώπου ξεχωριστά στη δημιουργία της ιστορίας". Συγχρόνως έκανε μια σειρά αναλύσεων για την ιδέα, το συμβάν, την αλήθεια και το γεγονός ως φιλοσοφικές έννοιες.

Ιδέα, συμβάν, αλήθεια, γεγονός

Ο Αλ. Μπαντιού προσδιορίζει την ιδέα ως ολοποίηση τριών στοιχείων: του πολιτικού στοιχείου με την έννοια της πολιτικής ακολουθίας των πραγμάτων, του ιστορικού στοιχείου με την έννοια της ιστορικής διάστασης της πολιτικής και του υποκειμενικού στοιχείου με την έννοια της δυνατότητας για ένα άτομο να αποφασίσει να παρέμβει σ' αυτήν την ακολουθία του χρόνου και "να αποτελέσει την υλική υπόσταση της πολιτικής ακολουθίας".

Το συμβάν ο Γάλλος φιλόσοφος το προσδιορίζει ως τη ρήξη στην κανονική διάταξη των πραγμάτων. Το περιγράφει ως κάτι που δεν προβλέπεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι η πραγμάτωση μιας δυνατότητας που ενυπάρχει, αλλά μια νέα δυνατότητα".
Προσδιορίζει ακόμα την αλήθεια ως την συνεχή οργάνωση των συνεπειών ενός συμβάντος και το γεγονός ως τις συνέπειες της ύπαρξης του κράτους το οποίο "είναι το σύστημα περιορισμού των δυνατοτήτων", ως "αυτό που μας λέει με τη βία τι είναι δυνατό και τι δεν είναι, με την αστυνομία να αναλαμβάνει να επιτηρεί τις δυνατότητες".

Ο Δεκέμβρης

Για τον Δεκέμβρη του 2008 ο Αλ. Μπαντιού τόνισε ότι "η δύναμη ενός πολιτικού κινήματος κι η δύναμη μιας εξέγερσης είναι η συνάντηση μιας ιδέας και μιας εξέγερσης. Εδώ είχατε αυτήν την εξέγερση που αποτέλεσε ένα μήνυμα ελευθερίας προς την Ευρώπη", ενώ ταυτόχρονα έκανε την κριτική ότι "υπήρχε πρόβλημα με την ιδέα". Επίσης πρόσθεσε ότι "τα Δεκεμβριανά έδειξαν νέες δυνατότητες για τη νεολαία σε όλο τον κόσμο, καθώς υπήρξε μια ενότητα λαϊκής και φοιτητικής νεολαίας, κάτι που δεν υπήρχε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2005-2006".

Για τη σημασία του ατόμου για τη δημιουργία της ιστορίας ο Γάλλος φιλόσοφος επισημαίνει ότι "μια πολιτική ιδέα μετατρέπει την ατομική απόφαση σε ιστορική απόφαση" κι ότι "η κομμουνιστική ιδέα βρίσκεται στο σύνορο πολιτικής διαδικασίας κι ατόμου".

Το κράτος κι η ιδέα του κομμουνισμού τον 21ο αιώνα

Σχετικά με το κράτος, ο Αλ. Μπαντιού τόνισε ότι "η καπιταλιστική οικονομία, η συνταγματική κυβέρνηση κι οι νόμοι είναι μηχανισμοί που έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τη δυνατότητα του κομμουνισμού".

Υποστήριξε ότι "είναι οξύμωρο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η ιδέα του κομμουνισμού πραγματοποιήθηκε με ένα κράτος, αφού κομμουνισμός είναι το σβήσιμο του κράτους. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση γεννήθηκε μια ελπίδα για ένα άλλο κράτος που δεν θα περιορίζει τις δυνατότητες". Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά "ο 20ος αιώνας ονειρεύτηκε τη συγχώνευση κράτους-συμβάντος". Επίσης τόνισε ότι "κάθε δυνατότητα αποσπασμένη από το κράτος είναι μια ευκαιρία για δράση" κι ότι "η ιδέα του κομμουνισμού δεν είναι μόνο μια εμπειρία του 20ου αιώνα".

Η αίθουσα των τελετών της ΕΣΗΕΑ ήταν κατάμεστη σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν επαρκούσαν τα ακουστικά για την αυτόματη μετάφραση και ο Σ. Μιχαήλ ανέλαβε να μεταφράζει κατά διαστήματα τον Γάλλο μαρξιστή φιλόσοφο, ο οποίος αστειεύτηκε με την κατάσταση σχολιάζοντας ότι "για τον κομμουνισμό πρέπει να γίνουν θυσίες". Επισημαίνεται ότι η διάλεξη στην ΕΣΗΕΑ έγινε με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη του βιβλίου του Αλ. Μπαντιού "Η κομμουνιστική υπόθεση
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=507385

Δεν υπάρχουν σχόλια: