Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

To χτίσιμο των παραλιών σε Μύκονο και Άνδρο


Υπέρ της προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Μυκόνου, με την απαγόρευση δόμησης σε παραλιακές τοποθεσίες και σε περιοχές όπου η νομοθεσία δεν επιτρέπει την ανέγερση κτισμάτων, τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ειδικότερα, με τρεις αποφάσεις του βάζει φρένο στην κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας δυνατότητα δόμησης που έχει ως συνέπεια την ασύδοτη ανέγερση οικοδομών και ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί.


Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν μάλιστα ότι η Χώρα της Μυκόνου, όπου περιλαμβάνεται το 55% των ξενοδοχείων του νησιού, έχει κορεστεί και εξ αυτού του λόγου ασκούνται πιέσεις για επέκταση των εγκαταστάσεων κατά μήκος των οδικών αξόνων και των παραλιακών περιοχών.


Έτσι το ΣτΕ, κλείνοντας και τα παράθυρα του νόμου που δίνουν τη δυνατότητα, με το πρόσχημα ανέγερσης αποθηκών, να χτίζονται βίλες χωρίς άδεια, έκρινε νόμιμους τους περιορισμούς που τίθενται με το από 7.3.2005 Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που καθορίζει τους όρους δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.


Αντίθετα, «πράσινο φως» στην ανέγερση οικοδομών σε εκτός σχεδίου περιοχές της Άνδρου ανάβει το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας παράνομες τις διαδοχικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή των οικοδομικών αδειών.


Το ΣτΕ τονίζει ειδικότερα ότι η αναστολή οικοδομικών αδειών, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι θεμιτή, αρκεί το συνολικό χρονικό διάστημα της αναστολής να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τις ιδιοκτησίες.


Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις κατοίκων της Άνδρου που ζητούσαν την ακύρωση απόφασης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία είχε ανασταλεί για έναν χρόνο η χορήγηση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές της Άνδρου, καθώς και σε όλο το μήκος τής εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής της, σε απόσταση 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Η αναστολή αυτή ανανεώθηκε στη συνέχεια με τρεις ανάλογες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπερβεί η απαγόρευση τα τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: