Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800-2000 τόμος Α΄»

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο του φιλόλογου και πρώην Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ι. Λεβογιάννη:

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800-2000» τόμος Α΄, που αποτελείται από 430 σελίδες.

Ο Β΄ τόμος (800 σελίδες περίπου) θα κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού 2010.
Ο πρώτος τόμος, στις 430 σελίδες του (με 146 εικόνες και 7 πίνακες), αναφέρεται κυρίως στην πολιτική ιστορία της Νάξου την περίοδο 1821-2000, έχοντας ως επίκεντρο τους πολιτικούς που εκπροσώπησαν τη Νάξο, αλλά και την Πάρο (στο διάστημα που υπαγόταν στην Επαρχία Νάξου), στη Βουλή, τις Εθνικές Συνελεύσεις, τις Εθνοσυνελεύσεις κ.λπ.


Συνολικά βιογραφούνται 58 πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία 11 Παριανοί πολιτικοί του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του Α΄ τόμου γίνεται πλήρης και αναλυτική αναφορά στην αγωνιστική πορεία και δράση των δύο Ναξίων ηρώων, του Μανώλη Γλέζου και του Νικηφόρου Μανδηλαρά.

Με το δίτομο αυτό έργο τού συγγραφέα και πολιτικού Ν.Ι.Λεβογιάννη επιχειρείται, για πρώτη φορά, η καταγραφή της νεότερης ιστορίας της Νάξου (19ος και 20ος αιώνας).



29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο πού μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

Στα βιβλιοπωλεία της Νάξου και στην ΑΘήνα στο βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ (Σόλωνος 60) και του ΣΤΡΑΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ (Σόλωνος 69 και Ασκληπιού).

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ .
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΕΝΩ ΑΥΤΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΛΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Ν'ΦΙΛ.1963

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς; παραλείπει το βιβλίο κάποιους Ναξιώτες βουλευτές του 19ου ή του 20ου αιώνα;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ Η ΟΧΙ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Ν.ΦΙΛ.1963

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τα μάζεψες, αλλά δεν λες ποιος είναι ο Ναξιώτης συνυποψήφιος του Ν.Λεβογιάννη, με μεγάλη πολιτική καριέρα, που πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα και τη Νάξο, αλλά δεν εκλέχτηκε βουλευτής και τότε πώς πρόσφερε; αλλά δεν τον αναφέρει στο βιβλίο του;
Για πες μας τον να τον μαθουμε κι εμείς;
Εγώ ξέρω ότι ο Λεβογιάννης είχε σε κάποιες εκλογές δυο συνυποψήφιους Ναξιώτες: Τον Γ.Ανωμερίτη και τον Λ. Χατζηανδρέου. Και τους δυο τους βλέπω σε φωτογραφία στο εξώφυλλο και υποθέτω ότι αναφέρονται και στο βιβλίο, γιατί ακόμη δεν το πήρα στα χέρια μου.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνονται στο εξώφυλλο ο Ανωμερίτης και ο Χατζηανδρέου; Πάει στραβώθηκα.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείς δεν στραβώθηκες.
Στο εξώφυλλο που έχει αναρτηθεί δεν φαίνονται ούτε ο Ανωμερίτης ούτε ο Χατζηανδρέου. Αυτό που μάλλον ήθελε να πει ο σχολιαστής (κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος ο διαχειριστής) είναι είτε πως υπάρχει και άλλος τόμος όπου ίσως υπάρχουν φωτογραφίες των προαναφερθέντων, είτε ότι ο ίδιος, συγχωριανός του Λεβογιάννη κωμιακίτης όντας, με θετική προς τον συγγραφέα διάθεση βλέπει τα πρόσωπα των Χατζηανδρέου και Ανωμερίτη με τα μάτια τις ψυχής του. Αν μη τι άλλο, το εν λόγω βιβλίο αν κριθεί από το παρόν εξώφυλλό του και μόνον, θα βρεθεί μεροληπτικό και αντιεπιστημονικό. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει φωτογραφία του Νάξιου πολιτικού εκείνου με την πλέον μακροχρόνια παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, του αείμνηστου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αν ανοίξετε όλη την ανάρτηση θα δείτε τις φωτό όλων αυτών που λέτε πως λείπουν

Ανώνυμος είπε...

Κάντε κλικ εκεί που γράφει «συνέχεια» και θα λυθούν οι απορίες σας.
Ο Πρωτοπαπαδάκης είναι στο εξώφυλλο και όσοι θέλουν τον αναγνωρίζουν πολύ εύκολα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αγαπητοί συμπατριώτες, είμαι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας , ακόμη και για κάποια απαξιωτικά σχόλια για το προσωπό μου.
Στις απορίες που διατυπώσατε θέλω να απαντήσω ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλετε για το άν αναφέρονται όλοι οι Ναξιωτες πολιτικοί του 19ου και του 2ου αιώνα. Σίγουρα αναφέρονται και βιογραφούνται ΟΛΟΙ, ακόμη και οι Παριανοί πολιτικοί που εκλέχτηκαν την εποχή που ηταν χωριστή εκλογική περιφέρεια η Επαρχία Νάξου-Πάρου.
Αναφέρονται επίσης και οι Ναξιώτες πολιτικοί που εκλέχτηκαν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, καθώς και εκείνοι που εκλέχτηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. ειδική αναφορά γίνετai στο τέλος του βιβλίου για τον Νικηφόρο Νανδηλαρά, ο οποίος δεν εκλέχτηκε βουλευτής, αλλά ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.
Κριτική και συζήτηση μπορεί να γίνει σε θέματα που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο, τόσο για την πολιτική κατάσταση, όσο και για τη δράση και συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων.
Είναι πάντως η πρώτη φορά που έχουμε σε βιβλίο συνολική και πλήρη κατά τη γνώμη μου παρουσίαση της νεότερης ιστορίας της Νάξου, καθώς και των πολιτικών προσώπων που την εκπροσώπησαν στις Εθνικές Συνελεύσεις, τις Εθνοσυνελεύσεις, τη Βουλή, την Ευρωβουλή κ.λπ.
Κάθε βιβλίο φυσικά μπορεί να έχει ελλείψεις, ακόμη και παραλείψεις, Όμως ο ερευνητής της ιστορίας έχει χρέος να αναδείξει ολόκληρη την αλήθεια και γι αυτό φυσικά κρίνεται.
Αν υπάρχουν άλλες απορίες και ερωτήσεις πολύ ευχαρίστως να απαντήσω.
Νίκος Ι. Λεβογιάννης φιλόλογος πρώην Βοουλευτής.

24 Δεκεμβρίου 2009 10:41 μ.μ.

Unknown είπε...

διόρθωση: "Οι Ναξιώτες πολιτικοί του 19ου και 20ου αιώνα"

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Λεβογιάννη.
Ήμουν σίγουρος πως γράφατε στο παρόν blog και τώρα μου το επιβεβαιώσατε. Μπορώ να καταλάβω τα κείμενά σας. Αδυνατούν να ξεφύγουν απο τα ιδεολογικά δεσμά. Ένα βιβλίο πάντως ενος πρώην βουλευτού δύσκολα μπορεί να τηρήσει μία στάση ουδετερότητας απέναντι στα γεγονότα. Εσείς όμως δεν μου φαίνεται πως ούτε καν το πρασπαθήσατε. Παρατηρώ το μπροστινό εξώφυλλο του βιβλίου σας. Αν δεν κάνω λάθος τις δύο σημαντικότερες των θέσεων φωτογραφιών καταλαμβάνουν οι Μανδηλαράς και Γλέζος. Αντικειμενικότης; Ιδίως καθώς αμφότεροι δεν έχουν εκπροσωπήσει την Νάξο, με την στενή έννοια του όρου, ποτέ. Ο Μ.Γλέζος μόνον εξελέγη άπαξ πρόεδρος της Κοινότητος Απειράνθου. Την εγκατέλειψε όμως σύντομα για να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας με την αλλήστου μνήμης "Άμεση Δημοκρατία", αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το δόλιο χωριό και όσους πίστεψαν σε αυτόν.
Λίγη ανιτκειμενικότης παρακαλώ.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Συμπατριώτη, η γνώμη σας είναι σεβαστή, αλλά παράλληλα απαιτείταιστοιχειώδης σεβασμός απέναντι σε ηρωικές φυσιογνωμίες, όπως αυτές του Νικηφόρου Μανδηλαρά και του Μανώλη Γλέζου.
Ναι επιβάλλεται τα δυο αυτά πρόσωπα να βρίσκονται στην πιο ψηλή κορφή της Νάξου, στην πρώτη σελίδα της ιστορίας της.
Για τον Γλέζο μιλά σύσσωμη η ανθρωποτητα.
Για τον Μανδηλαρά μιλά όλη η Ελλάδα.
Οι Ναξιώτες πρέπει να σιωπούμε;

Ως προς το βιβλίο μου, σας ενημερώνω ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται τόσο αναλυτικα η ιστορία του Μανώλη Γλέζου και του Νικηφόρου Μανδηλαρά.
Για τα περί αντικειμενικότητας και ποιοι έχουν αυτό το...δικαίωμα,ομολογώ δεν καταλαβαίνω, γιατί ένας πολιτικός δεν μπορεί αν γράφει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.
Σε κάθε περίπτωση κριτική σε ένα βιβλίο δεν μπορεί να γίνεται από το εξώφυλλό του....
Νίκος Ι. Λεβογιάννης
φιλόλογος-πρώην Βουλευτής

Ανώνυμος είπε...

Ρωτά ο Απ. Ψαρράς μήνες τώρα από την εφημερίδα του για το "κατέβασμα" της σημαίας από την Ακρόπολη και απάντηση δεν παίρνει. Μήπως δίνετε εσείς απάντηση;

Ανώνυμος είπε...

Ξεκολλήστε ρε πατριώτες.
Ο πολιτικός Λεβογιάννης κρίθηκε και θα κρίνεται .
Ο φιλόλογος, ο ερευνητής, ο ιστορικός Λεβογιάννης δεν νομίζω ότι φέρει το προπατορικό αμάρτημα και τα βιβλία του δεν πάνε στην πυρά από τις φωτογραφίες του εξώφυλλου.
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα θα το διαβάσω και ΜΕΤΑ αν χρειαστεί θα πω τη γνώμη μου.
Θα πρότεινα στο συγγραφέα να στείλει ένα μικρό απόσπασμα για τον Πρωτοπαπαδάκη πχ, στους διαχειριστές και ας μην το θεωρήσουν διαφήμιση, αλλά να το αναρτήσουν να πάρουμε μια πρώτη γεύση μέχρι να το προμηθευτούμε.
Θα λυθούν πολλές απορίες και θα σταματήσει η κριτική για τη σειρά των φωτογραφιών.

Unknown είπε...

Αυτά, συμπατριώτη είναι ξεκαθαρισμένα από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους γερμανούς κατακτητές.
Στις Αθηναϊκές εφημερίδες της 1ης Ιουνίου 1941, της επομένης δηλαδή μέρας, υπάρχει ανακοίνωση του γερμανού φρουράρχου της Αθήνας για την "υπεξαίρεση" όπως γράφει, της γερμανικής πολεμικής σημαίας από την Ακρόπολή. Υπάρχει στο βιβλίο μου φωτογραφία της ανακοίνωσης από δυο Αθηναϊκές εφημερίδες της 1ης Ιουνίου 1941, της εφημ. "Ακρόπολις" και της εφημ. "Βραδυνή", όπως και η σχετική αναφορά στο ημερολόγιο της Ελένης Βλάχου και πολλά άλλα ντοκουμέντα. Απόρώ όμως γιατί κάποιοι και δη Ναξιώτες αμφισβητούν γεγονότα που ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ.
Δεν έχω όμως πρόθεση να συνεχίσω τον διάλογο για το θέμα αυτό για λόγους σεβασμού στην ίδια την ιστορική αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Ο nikos είναι ο ίδιος που έγραφε στο blog apollonasnaxou;

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν αμφισβητεί τον ηρωισμό του Γλέζου. Πάντως ένα φιλόλογος πρέπει να κάνει δόκιμη χρήση των όρων. "Μιλά σύσσωμη η ανθρωπότητα". Μάλλον ολίγον υπερβολικό. "Μιλά όλη η Ελλάδα"!!!! Πολύ υπερβολικό. Πάρα πολύ. Ούτε καν όλη η Κόρωνος θα έλεγα. Και δυστυχώς απεβίωσε ο σύντροφός του, ο κωμικός Ευάγγελος Γιαννόπουλος.
Θα ήθελα ο Λεβογιάννης ως φιλόλογος και ιστορικός να είναι πιό επιτυχής απο τον Λεβογιάννη ως πολιτικό.
ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ

Α-ΝΑΞΙΟΣ είπε...

Θεωρώ αναγκαίο να κάνω αυτή την παρέμβαση, παρόλο που, πέραν από ακραίες περιπτώσεις, αποφεύγουμε να μπαίνουμε στους σχολιασμούς των αναρτήσεών μας.

1- Εμείς ζητήσαμε ηλεκτρονικά από τον Ν. Λεβογιάννη να μας στείλει υλικό από το νέο βιβλίο του, γιατί για μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους άξιους και δημιουργικούς Ναξιώτες .
2- Ο Ν. Λεβογιάννης επικοινωνεί με το Blog πάντα επώνυμα και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα.
3- Επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο, είμαστε υποχρεωμένοι να μην αφήνουμε να αιωρούνται αμφισβητήσεις με τις όποιες σκοπιμότητες, θεμιτές ή αθέμιτες και σας ενημερώνουμε πως δεν είναι Διαχειριστής στον Α-ΝΑΞΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ κου ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Βασικό μάθημα στις σχολές δημοσιογραφίας: Μήν πιστέψεις κάτι μέχρι την στιγμή που θα διαψευστεί επισήμως. Είμαστε σίγουροι πλέον.
Και κάτι ακόμα: φτάνει με τον Ιάκωβο, βαρεθήκαμε.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Α-ΝΑΞΙΟΣ οτι "ο Ν. Λεβογιάννης επικοινωνεί με το Blog πάντα επώνυμα και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα". Μας δουλεύει ή μάλλον μας δουλεύουν ψιλό γαζί δηλαδή. Πως το ξέρει οτι δε γράφει ΚΑΙ ανώνυμα; Και αυτό επίσης ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ; Προφανώς ΚΑΙ αυτό συμβαίνει. Και θολώνει...επώνυμα τα νερά.
Όποιος ξέρει την άθλια προϋπηρεσία του στο blog apollonasnaxou δεν μπορεί παρά να καγχάσει με την κωμωδία που παίζετε.

Ανώνυμος είπε...

Γνωστή φίλε η παρτιτούρα. Και χιλιοπαιγμένη. Μόνο που έχει καταντήσει βαρετή.
W

Ανώνυμος είπε...

Η παρτιτούρα που παίζουν ο Λεβογιάννης και ο Α-νάξιος εννοώ.
W