Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η Ο.ΝΑ.Σ ζητά σύγχρονο και διεθνές αεροδρόμιο στη Νάξο…


… και τάσσεται υπέρ της ένταξής του
στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.

Καλό όμως είναι να μην αντιμετωπίζει περιστασιακά και αποσπασματικά τα διάφορα προβλήματα, αλλά να δημιουργήσει το ΔΙΚΟ ΤΗΣ «ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» και να επιδιώξει την εφαρμογή του ξεκινώντας ΧΘΕΣ και από το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ.


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) χαιρετίζει την ένταξη του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροδρομίων της Πάρου και της Σαντορίνης στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), όπως ανακοινώθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και θα βοηθήσουν στην τουριστική αναβάθμιση της Πάρου, της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, γενικότερα.

Κατ’ αντιστοιχία με την Πάρο (το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι ήδη διεθνές), το αεροδρόμιο της Νάξου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του νησιού μας. Για παράδειγμα, οι πτήσεις charters, με επισκέπτες που έχουν τελικό προορισμό την Νάξο, προσγειώνονται το καλοκαίρι στην Μύκονο και στην συνέχεια επιβιβάζονται σε πλοίο της γραμμής προκειμένου να έρθουν στην Νάξο (από τις αρχές Οκτωβρίου μάλιστα δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυκόνου με την Νάξο, καθιστώντας αδύνατη την επίσκεψη οργανωμένων groups στο νησί μας).

Είναι προφανές ότι η μη απευθείας σύνδεση της Νάξου με μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού αποτελεί αντικίνητρο στην οργάνωση εκδρομών με προορισμό την Νάξο και γι’ αυτό το λόγο το νησί μας δεν περιλαμβάνεται (πολλές φορές) στο πρόγραμμα των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων του εξωτερικού.
Για αυτούς τους λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) τάσσεται υπέρ της άμεσης ένταξης στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και του αεροδρομίου της Νάξου ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, διεθνές αεροδρόμιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ


Ο Γεν. Γραμματέας

ΘΑΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια άποψη για βιώσιμη και...πράσινη ανάπτυξη μπορούν να έχουν φίλε A-NAXIE οι ...Λιβαδίτες; Αυτοί βλέπουν μόνο τον παρά, έτσι έχουν μάθει. Τέτοιες θέσεις θα έχει από δω και πέρα η ΟΝΑΣ του Λιβαδιού.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΡΕ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο λόγο θέλουμε το αεροδρόμιο; Ποιες βελτιώσεις στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στις συγκοινωνίες, στην περίθαλψη, στο λιμάνι, στο...στο... και κυρίως στη νοοτροπία του Ναξιώτικου λαού σχεδιάζονται παράλληλα; Γιατί ένα αεροδρόμιο όπως το φαντάζεται η αιθεροβατούσα και εύκολα πατοκοιλιακώς αποφασίζουσα ΟΝΑΣ θα αποδειχθεί καμένο χαρτί για τον τουρίστα που θα τον αγανακτήσει ο κάθε τυχάρπαστος επαγγελματίας που στερείται των βασικών και αυτονόητων για να ενταχθεί στη βιομηχανία του τουρισμού.
Έρχονται Δημοτικές εκλογές και μπορούμε να επιλέξουμε τον συνδυασμό εκείνο των υποψηφίων που θα παρουσιάσει το καλύτερο πρόγραμμα. Εκτός και αν οι υποψήφιοι κατέβουν πάλι με μόνο τα συνθήματα.

Ανώνυμος είπε...

Τα μεγάλα αεροδρόμια θέλουν και άλλες εγκαταστάσεις και έργα που το ένα φέρνει το άλλο δηλαδή σύγχρονα μεγάλα ξενοδοχεία, δρόμοι και σύγχρονο λιμάνι που να δέχεται αρκετά πλοία ( για πηγαίνουν οι τουρίστες σε άλλα νησιά) κλπ. Ας φτιάξουμε πρώτα ένα σωστό λιμάνι με είσοδο - έξοδο, αξιοπρεπή χώρο αναμονής - πάρκινγκ κλπ και μετά κοιτάμε τα υπόλοιπα.

Ανώνυμος είπε...

Το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων (αρμοδιότητα του Υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη) σχεδιάζει να εντάξει στο πρόγραμμα υποδομών και εκσυγχρονισμών των αεροδρομίων της χώρας τα αεροδρόμια της Πάρου, της Χίου, της Σαντορίνης, της Κεφαλονιάς, της Σκιάθου και της Μυτιλήνης. Το αεροδόμιο της Νάξου μπορεί να ενταχθεί (πια) μόνο μετά από πίεση - και γιαυτό το λόγο κατατέθηκε και έγινε ομόφωνα δεκτό από το ΔΣ της ΟΝΑΣ το συγκεκριμένο ψήφισμα (άργησαμε μάλιστα καθώς για πρώτη φορά είχε εισαχθεί προς ψήφιση στην Γενική Συνέλευση της ΟΝΑΣ τον περασμένο Νοέμβριο - πριν δηλαδή οριστικοποιηθούν τα αεροδρόμια προς ένταξη στο ΕΣΠΑ).

Προφανώς και η Νάξος έχει ανάγκη και άλλων υποδομών αλλά όταν η κυβέρνηση συζητά για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων, εμείς οφείλουμε να είμαστε παρόντες με προτάσεις και πιέζοντας ώστε η Νάξος να μην μείνει εκτός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τα νησιά των Κυκλάδων.

Με λίγα λόγια, όταν υπάρχουν λεφτά για αεροδρόμια θα ήταν ουτοπικό να ζητάμε νοσοκομείο και λιμάνι (όσο και αν τα έχουμε ανάγκη). Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι όταν τα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία κλπ ανοίξουν, να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις όπως στο θεμα του αεροδρομίου.

Σε ότι αφορά την ανάδειξη των προβλημάτων της Ορεινής Νάξου σας ενημερώνω ότι το συμβούλιο της 1/3/2010 της ΟΝΑΣ, έγινε στον Σύλλογο Κορωνιδιατών, ήταν θεματικό για την συζήτηση των τρόπων αξιοποίησης του αναερίου και των εγκαταστάσεων της Σμύριδας (μετείχαν δε εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων των Σμυριδοχωριών).

Η ΟΝΑΣ δείχνει να προσπαθεί να συζητήσει τα σημαντικά θέματα του νησιού.... Ας στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια καταθέτοντας τις θέσεις μας...

Ανώνυμος είπε...

Για του λόγου το αληθές... διαβάστε πόσο σωστά λειτουργούν οι γείτονές μας για τα αναπτυξιακά έργα του νησιού τους...στο άρθρο με τίτλο: Το νοσοκομείο (της Πάρου) στο ΕΣΠΑ;

(http://fileleutheros.pblogs.gr/2010/03/590402.html)

Ανώνυμος είπε...

Αντιληφθείτε ότι αν γίνει αεροδρόμιο στη Πάρο τελείωσε η προοπτική για αεροδρόμιο στη Νάξο. Η Ελλάδα δεν αντέχει σε κάθε νησί ένα αεροδρόμιο όπως το θέλει η κάθε ΟΝΑΣ. Απλά η Νάξος θα εξυπηρετείται από τη Πάρο.
Όταν οι άλλοι προγραμμάτιζαν έργα, στην Νάξο ανακύκλωναν τους αποτυχημένους Μανωλάδες, Μαράκηδες, Λάζαρους, Κόκκοτες, Κορρέδες, Τζουάνηδες και Βασιλάκηδες στις θέσεις ευθύνης.

Ανώνυμος είπε...

Ανάπτυξη θέλετε? ΣΤΕΑΑΝ. Δείχνει το δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί άσκησαν εξουσία ολα τα χρονια στην Νάξο;Ποιοί έπρεπε να προγραμμάτιζουν έργα; Ας τους θυμηθούμε λίγο.Ν.Βασιλάκης 12 χρόνια Πρόεδρος στην κοινότητα Φιλωτίου και 4 χρόνια Δήμαρχος Δρυμαλίας Μ. Μανωλάς 20 χρονια Πρόεδρος στην κοινότητα Κορωνου και μετεπητα Αντιδημαρχος και προεδρος του Δημοτικου Σμβουλιου Δήμου Δρυμαλίας.
Στο Δήμο Νάξου Κόκκοτ-Μαράκης
Όταν οι άλλοι προγραμμάτιζαν έργα, στην Νάξο ανακύκλωναμε τους αποτυχημένους

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΕΙΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.