“ Η βαριά μας βιομηχανία, είναι ο πολιτισμός μας “
Μελίνα Μερκούρη
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ελλάδα, κατ’ επέκταση και στη Νάξο, με αφορμή την ενδεχόμενη (σχεδόν βέβαιη ) μείωση της τουριστικής δραστηριότητας, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Από τους αρμόδιους φορείς προγραμματίζονται δράσεις και πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι και οι πλέον πρωτότυπες.
Στοχεύουν στη διαφημιστική προώθηση της Νάξου, κάτι που προφανώς θα κάνουν και τα άλλα νησιά και όχι μόνο αυτά. Ακόμα ποιό προφανές είναι ότι το κόστος της διαφημιστικής καμπάνιας θα μετακυλήσει στα έξοδα των επισκεπτών…
Είναι δεδομένο ότι το επίσημο κράτος θεωρεί τον τουρισμό ως τον κατ' εξοχήν οικονομικό κλάδο με στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι «ο Τουρισμός για την Ελλάδα είναι η βαριά βιομηχανία στη σύγχρονη εποχή». Ανάγει ως καθοριστικά κριτήρια της πορείας ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας τον αριθμό των εισερχομένων τουριστών και τις εισπράξεις από τον τουρισμό.
Αυτή η επιλογή οδήγησε στην υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη προσανατολισμένη στον αλλοδαπό σε σχέση με τις ανάλογες αναγκαίες υποδομές, τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, αλλά και τον εγχώριο τουρισμό.
Ο ελληνικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από την έντονη εποχικότητα εξ αιτίας του ακολουθούμενου μοντέλου «Ήλιος - Θάλασσα».
Το μοντέλο αυτό στάθηκε ανίσχυρο να αντιμετωπίσει την κρίση και να απορροφήσει τους κραδασμούς. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα, αλλά όχι αποκλειστική.
Αφορμή για την αναφορά μας αυτή, αποτέλεσε ο επίλογος αναγνώστη του blog που χαρακτηριστικά αναφέρει : “ Διαπίστωσα λοιπόν ότι ένα μισογκρεμισμένο Βυζαντινό εκκλησάκι με τον περιβάλλοντα χώρο του, χρησίμευε για μάντρα βοσκού. Η τουριστική «αξιοποίηση» της Νάξου ξεκινάει από την Χώρα και καταλήγει στις νοτιοδυτικές παραλίες της… Χώρας…”
Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τη νοοτροπία της … αρπαχτής των 40 ημερών και ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενιαία για όλη τη Νάξο, με άλλους στόχους, με άλλα κριτήρια και άλλα κίνητρα.
Υπολογίστε ότι η κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης και το σπουδαιότερο ,οι επιπτώσεις της δεν έχουν περάσει ακόμα τα σύνορά μας…
8 σχόλια:
Δυστυχώς, το μόνο κίνητρο είναι η "αρπακτή των 40 ημερών" (όπως πολύ σωστά γράφει ο διαχειριστής) και δεν υπάρχει κάμια συντονισμένη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας που θα οδηγήσει σε μια στέρεη ανάπτυξη του νησιού.
Εξαιρετική η τοποθέτησή σας και συγχαρητήρια για την αναφορά σας στην αείμνηστη Μελίνα…
Συμφωνώ απόλυτα και με τον διαχειριστή και με τον πρώτο σχολιαστή.Δυστυχώς οι εντεταλμένοι φορείς ακολουθούν μόνο την πεπατημένη χωρίς ίχνος φαντασίας ή πρωτοτυπίας. Αυτή δυστυχώς νόνο συλλογικοί φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες τη διαθέτουν. ΟΠως γαι παράδειγμα οι πρόταση συλλόγων της ορεινής Νάξου για δημιουργία και ανάδειξη μουσείου σμύριδας , ή τα συνέδρια για τις ιατρικές μέρες της Νάξου των καθηγητών Κορρέ και Λεγάκη και το παγκόσμιο συνέδριο των Φυσικών του καθηγητή Πολυτεχνείου Μανόλη Δρύ που έγινε τον Σεπτέμβριο και συγκεντρωσε 170 επιστήμονες και τις οιγένειες τους από την Αμερική και την Ευρώπη ως την Ιαπωνία. Η παράδοσή μας έχει θέση φολκλορικού και μόνο πρωτύπου στις εκδηλώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του τουρισμού ( Ξενοδόχοι εστιάτορες κλπ ) . Αγνοούν και δεν προβάλλουν τον λαϊκό πολιτισμό , τα βυζαντινά και αρχαιοελληνικά μνημεία του νησιού , τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και της σύγχρονης ζωής στο νησί , τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής . Αντ΄αυτού η ένωση ξενοδόχων Νάξου στον αποκριάτικο χορό της «γλέντησε» λέει με τον αξιόλογο , παραδοσιακό , και κυρίως γνήσιο νησιώτη καλλιτέχνη κκ Ζερβάκη... . Τέτοια εκτίμηση της παράδοσης του τόπου τους και των καταβολών τους. Του πολιτισμού τους από τον οποίο ζουν έως τώρα και λογικά επενδύουν και για το μέλλον . Ας αγαπήσουν επιτέλους το νησί όσοι το κατοικούν , ή ζουν από αυτό και μετά κι όλοι οι άλλοι.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ?
Δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό για τον τουρισμό αυτό καθαυτό ούτε ο Βρούτσης ούτε κανένας με την ιδιότητα του βουλευτή. Δεν το καταλαβαίνεις ρε φίλε ; Ολοι αυτοί τρέχουν για τους προσωπικούς τους ψήφους και 'οχι για τον τουρισμό. Οι νοήμονες Αξώτες και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον του τόπου μπορούν. Διάβασε ίγο πιο προσεκτικά τον διαχειριστή και τους τρείς πρώτους σχολιαστές και άσε την μικροπολιτική για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματισμούς. Δυστυχώς, το πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων του νησιού και όλων των εμπλεκόμενων δε συνάδει με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στις ρίζες του. Πέρα από συνέδρια, εκδηλώσεις, δημιουργία μουσείων κλπ. απαιτείται και ουσιαστική εκπαίδευση. Προφανώς το θέμα δεν αφορά μόνο τη Νάξο, αλλά τη χώρα ολόκληρη (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση)
Καλησπέρα,
Πιστεύω ότι από την τοποθέτηση του διαχειριστή του blog και από τις τοποθετήσεις των σχολιογράφων, χαράχτηκε η σωστή πορεία της τουριστικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
Άραγε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, θα τα συνεκτιμήσουν όλ’ αυτά ή θα αρκεστούν στην ίδρυση ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ με την ψευδαίσθηση ότι … θα βουλιάξουμε από ουρανοκατέβατους τουρίστες ;
Καλησπέρα κι από ‘μενα
Για το προηγούμενο σχόλιο (αν εν τω μεταξύ δεν έχει παρεμβληθεί άλλο) , θέλω να πώ δύο πράγματα.
1. Οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό λειτουργούν με την κακώς εννοούμενη «τεχνοκρατική αντίληψη». Είναι με λίγα λόγια … καφαλοκυνηγοί .
2. Γενικά στη Νάξο, έχουν απέχθεια για τα blogs,δεν τα διαβάζουν, διότι, ή είναι άκρως κομματικοποιημένα, ή είναι υβριστικά…
Δεν συμπεριλαμβάνω το δικό σας blog σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες.
Για να ενημερωθούν πρέπει να στείλετε δυστυχώς τις ενδιαφέρουσες απόψεις σας με τα ΕΛΤΑ…
Δημοσίευση σχολίου