Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 4,7 ΔΙΣ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 5 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ταμεία σε κρίση
Η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος προεβλέπετο μετά 25-30 χρόνια. Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων δείχνουν ότι την κρίση την έχουμε μπροστά μας.

Ηταν το κυρίαρχο στοιχείο -έστω με δόση υπερβολής- της ομιλίας του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνη στη χθεσινή συνάντηση Τύπου.

Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης της κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα πέντε μεγάλα Ταμεία (καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων) έχουν ανάγκη να εξεύρουν πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, άλλα 4,7 δισ. ευρώ για να πληρώσουν συντάξεις, φάρμακα και νοσοκομεία.

Ειδικότερα πρέπει να εξεύρουν το ΙΚΑ 2 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 800 εκατ., ο ΟΓΑ 900 εκατ., ο ΟΠΑΔ (Δημοσίων Υπαλλήλων) 800 εκατ. και το ΝΑΤ 200 εκατ. Τυχόν κατεύθυνση της κυβέρνησης να προσφύγουν σε δανεισμό αντί επιχορήγηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι καταστροφική, επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, που σημαίνει ότι αν προστεθούν και οι υποχρεώσεις για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων οι ανάγκες φθάνουν στα 5,37 δισ. ευρώ.

Λανθασμένες πολιτικές

Οι εξελίξεις αυτές, σημείωσαν οι εργαζόμενοι, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αλλά των λανθασμένων πολιτικών που αποδιοργάνωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Απλά η επιδείνωση της κατάστασης είναι ακόμη μεγαλύτερη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Ο ασφαλιστικός νόμος 3655/2008 και οι ενοποιήσεις των Ταμείων που έκανε η κυβέρνηση δεν απέδωσαν σχεδόν τίποτε. Στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης έφερε φέτος όφελος 12 εκατ. ευρώ και η αύξηση των ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 10 (από 50 σε 60) άλλα 20 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ θα έχει όφελος μετά από 5 χρόνια 40 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η νέα συζητούμενη λίστα των ΒΑΕ θα παρουσιάσει οικονομικό όφελος μετά από 20 χρόνια, ενώ ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων είναι καλλιεργούμενος μύθος. Οπως υποστήριξαν οι εργαζόμενοι, τα μέτρα που έχουν ληφθεί (Υγειονομικές Επιτροπές 3-7 εξετάσεις κ.λπ.) έχουν περιορίσει αισθητά τον αριθμό των αναπηρικών. Στο ΙΚΑ βρίσκονται στο 11%, έναντι 7-11% στις χώρες της Ευρώπης. Πριν από 15 χρόνια βρίσκονταν στο 18% του συνόλου και τώρα είναι στο 13,3%.

Σπατάλες και εισφοροδιαφυγή

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης ότι από ανεπαρκή θωράκιση του συστήματος, από σπατάλες (ιδιαίτερα στα φάρμακα) και από την εισφοροδιαφυγή (περίπου 8 δισ. το χρόνο) χάνονται ετησίως πόροι 19 δισ. ευρώ. Αν υπήρχαν, τότε οι συντάξεις 2,3 εκατ. ασφαλισμένων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 520 ευρώ.

Κατά την Ομοσπονδία, οι ενοποιήσεις των Ταμείων από 91 σε 13 δεν έφεραν κανένα οικονομικό όφελος. Δημιούργησαν, αντίθετα, γραφειοκρατία, χειροτέρευση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν μέχρι και 30%.

Η εισφοροδιαφυγή επιβραβεύεται και από το Δημόσιο με προσλήψεις συμβασιούχων που αμείβονται «με μπλοκάκι», ενώ παρέχουν 100% εξαρτημένη εργασία. Χιλιάδες προγράμματα stage λειτουργούν με ανασφάλιστους νέους. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προώθησε η κυβέρνηση λόγω αποκρατικοποιήσεων επιβαρύνουν το σύστημα σε ετήσια βάση με 900 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για φάρμακα, μετά την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, αυξήθηκε κατά 85% από το 2005 μέχρι σήμερα. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=64426

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι απλά τα πράγματα και η αριθμητική.Τόσα ακριβώς έφαγαν από τα ομόλογα.