Σημάδι ομορφιάς. υπέρβασης της φύσης ή πρόκληση;
Σημείο κοινωνικής διαφοροποίησης ή μόδα;
Ίσως σε ένα βαθμό συνυπάρχουν όλα.
Το βέβαιο είναι πως το piercing, η ένθεση δηλαδή κοσμημάτων στο δέρμα ή στους βλεννογόνους, δεν είναι άμοιρη συνεπειών για την υγεία μας.
Το ανθρώπινο σώμα ανέκαθεν αποτελούσε τόπο και τρόπο προβολής αξιών και ιδεολογημάτων, πεδίο εγγραφής μυστικών επικοινωνιακών κωδίκων.
Τα τελευταία χρόνια, στις δυτικές αλλά και στις «νεοδυτικές» κοινωνίες συναντάμε, όλο και ποιο συχνά, νέους και νέες που τρυπούν διάφορα σημεία του σώματός τους για να τοποθετήσουν κοσμήματα.
Συνήθεις προτιμήσεις τους είναι η γλώσσα, τα χείλη, τα φρύδια , τα αυτιά, ο αφαλός, αλλά και ποιο απόκρυφα…
Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν κοσμήματα στον αφαλό τους, ορισμένες φυλές στην Αιθιοπία εφάρμοζαν στο κάτω χείλος κοσμήματα σε μέγεθος και σχήμα πιάτου, στο νησί Βόρνεο και στο Εκουαδόρ η ομορφιά απαιτεί τρύπημα και στόλισμα των δοντιών, ενώ το πλέον συνηθισμένο ήταν η «αισθητική» παρέμβαση στη μύτη και στους λοβούς των αυτιών.
Όπως τονίζει η κ. Άννα Πατρικίου, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών :
“…κάθε άτομο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό αποτελεί αντένδειξη για piercing. Νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος, σακχαρώδης διαβήτης, συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια είναι μερικά παραδείγματα αντένδειξης.
Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές αναφορές για σοβαρές επιπτώσεις που απειλούν ακόμη και τη ζωή του ασθενούς από υποτασική καταπληξία μέχρι απόστημα του εγκεφάλου.
Από τις λοιμώξεις συχνότερα έχει περιγραφεί Λουδοβίκειος κυνάγχη. Έχουν ακόμα συνδεθεί με τη διάτρηση περιπτώσεις τετάνου, φυματίωσης, περικαρδίτιδας, ενδοκαρδίτιδας κ. ά….”
Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου