Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Θα συνεχίσει να ρέει ο … οίνος ο εκλεκτός…

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΘΗΡΑΣΙΑΣ, ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη εξαιρούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελουργικών εκτάσεων τα νησιά Θήρα, Θηρασιά, Πάρος και Αντίπαρος, τα οποία εμπίπτουν στο άρθρο 104 παρ. 6 του Καν. (ΕΚ) 479/08.

Εν όψει αυτής της σημαντικής απόφασης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τους αμπελώνες των Κυκλάδων αλλά και να τους διαφυλάξουμε από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη δόμηση, προστατεύοντας τόσο την πανάρχαια ιστορική μας παράδοση στην αμπελουργία όσο και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
Το προσωπικό μεράκι των αμπελουργών μας, σε συνδυασμό με το ξεχωριστό έδαφος και το μοναδικό κλίμα των Κυκλάδων έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή μοναδικών κρασιών, πολλά από τα οποία είναι με ονομασία προέλευσης και διεθνή αναγνώριση.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τους οινοπαραγωγούς των νησιών μας.
Η σημαντική τους απόφαση, προστασίας και διατήρησης των αμπελώνων των νησιών μας, ικανοποιεί πλήρως το σχετικό αίτημά τους».

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυό ερωτήματα που νομίζω πρέπει να τα ερευνήσετε.

1ο Η Νάξος είναι καταγραμμένη επίσημα ως περιοχή με αμπελώνες; Νομίζω ότι κανένας φορέας δεν είχε ενδιαφερθεί και δεν έχει καταγραφεί.

2ο Όπως γράφει ο ανίδεος βουλευτής οι αμπελώνες των Κυκλάδων διατηρούνται αλλά της Νάξου διατηρούνται ή ξεριζώνονται;

Κι εσείς γιατί το περνάτε άκριτα.

Ανώνυμος είπε...

Αφου ρε βλαξ η Νάξος είναι καταγραμμένη επίσημα ως περιοχή με αμπελώνες τότε γιατί κανένας φορέας δεν είχε ενδιαφερθεί;Και τι δεν έχει καταγραφεί βλαξ;Ρε βλαξ ο ανίδεος βουλευτής φταίει που ξεριζώνονται;

Ανώνυμος είπε...

Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι και δεν είσαι απολίτικος κομματικός κομπάρσος, μάθε από την υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας ποιά είναι η πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι. Εσύ φανατικέ της δεξιάς απάντησε γιατί εξαιρούνται τα άλλα νησιά και η Νάξος δεν εξαιρείται.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ξέρει κάποιος να μας πει;
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας το έχει κάνει τετραήμερο και δεν απαντά κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Blog και σχολιαστές επιμένω. Ωραία, εξαιρούνται Σαντορίνη και Πάρος. Ο βουλευτής που πανιγυρίζει, για την κυβερνητική επιτυχία,μπορεί να μας ενημερώσει η Νάξος που εντάσσεται;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βρούτση γνωρίζεις ή είσαι άσχετος. Έχουμε λες την υποχρέωση να διατηρήσουμε τους αμπελώνες στις Κυκλάδες και αναφέρεσαι μόνο στη Σαντορίνη και την Πάρο. Η Νάξος που είναι. Δεν ξέρεις ή μας δουλεύεις;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ καταλαβαίνω πως θα συνεχίσει να ρέει ο οίνος μόνο στη Σαντορίνη και στην Πάρο.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αναδείχθηκε το πραγματικό πρόσωπο των ΕΟΚικού παράδεισου και στον αγροτικό τομέα.
Τα πλαφόν και οι ποσοστώσεις μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη.
Τα τεύτλα, ο καπνός, τα οπωροφόρα πλήττονται με απαγορεύσεις και συρρικνώνονται.
Ακολουθούν τα δημητριακά, που η πτώση των τιμών τους, κάνει "απαγορευτική" την καλλιέργειά τους.
Επιδοτείται η καταστροφή των αμπελώνων και άλλων παραδοσιακών καλλιεργειών.

.Το πρόγραμμα εγκατάλειψης αμπελώνων ...... εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος και θα υπάρξει και άλλη μια του χρόνου, δηλαδή η περίοδος 2010/2011.
Την περίοδο 2008/2009 δόθηκαν σε επίπεδο ΕΕ 464 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2009/2010 έχουν προϋπολογιστεί 334 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2010/2011 276 εκατ. ευρώ.

Για τη Νάξο νομίζω ότι υπάρχει μια πιστοποιημένη οινοπαραγωγική μονάδα με την επωνυμία «Χωματάς»

Στόχος του προγράμματος της αμπελοεκρίζωσης είναι να αναγκάσουν τους φτωχομικρούς αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους για να επιδοτούν τους τσιφλικάδες με βάση τη στρεμματική παραγωγή τους.

Το θέμα το ελέγχουν ιδιωτικές «επενδυτικές» εταιρείες που με το αζημίωτο τους εντάσσουν σε εοκικά προγράμματα. Στο κόλπο είναι και οι συνεταιρισμοί που δεν ενδιαφέρονται και δεν ενημερώνουν.

Καλό είναι κάποιος πιο ειδικός να μας ανοίξει τα μάτια.

Τάσος από την Κρήτη.