Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Οι Κυκλάδες στο μετρό


Κάποτε λέγαμε ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι το…μετρό για τα νησιά μας και ζητούσαμε ανάλογη μεταχείριση των νησιωτών για ποιοτική και προσιτή οικονομικά πρόσβαση, ειδικά για τους κατοίκους ΟΛΩΝ των νησιών. Το αίτημα για ισότιμη με τους στεριανούς αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού προβλήματος των νησιών εκκρεμεί.
Εν τω μεταξύ μεθαύριο Τετάρτη έως το Σάββατο περάσετε οι Κυκλάδες…μετακομίζουν στο μετρό στο Σύνταγμα και το κατακλύζουν με θάλασσα και άρωμα Αιγαίου..
Πρόκειται για μια εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι κάτοικοι της Αθήνας με τις ομορφιές των νησιών, να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και να γευτούν τοπικά εδέσματα. Αντιγράφουμε από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:
Μιλήσαμε με το νομάρχη Κυκλάδων Δημ. Μπάιλα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δεν υπάρχουν, για τις υποδομές υγείας που παραμένουν υποστελεχωμένες, αλλά κυρίως για την πρωτοβουλία στο «Μετρό» με τίτλο «Οι Κυκλάδες παίρνουν το μετρό για το Σύνταγμα».
*«Οι Κυκλάδες αιώνες τώρα έδειξαν ότι είναι ένας "χειροποίητος κόσμος"», μας λέει. «Προσπάθησαν οι άνθρωποι να επιζήσουν βασιζόμενοι στα δικά τους χέρια. Εφτιαξαν τις ξερολιθιές για να συγκρατήσουν το χώμα και να καλλιεργήσουν, έφτιαξαν τις στέρνες για να μαζέψουν το βρόχινο νερό, έφτιαξαν τα μονοπάτια για να πάνε στα αλώνια, αυτοσχεδίασαν φτιάχνοντας μικρά λιμανάκια για να προφυλάξουν τις βάρκες τους, έφτιαξαν λιοτρίβια με κορμούς δέντρων και μεγάλες πέτρες, γενικά όλη τους η ζωή φτιάχτηκε με τα δικά τους χέρια για να μπορέσουν να μείνουν σ' αυτά τα βράχια...».
Τα παλιά μονοπάτια
Και είναι αυτή η πρωτόγνωρη ομορφιά που ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη, αφού περισσότεροι από δύο εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επιλέγουν τις Κυκλάδες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
*«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων προσπαθεί να αναδείξει αυτόν τον πολιτισμό σε συνάρτηση με τη φύση», πρόσθεσε ο νομάρχης.
«Οι Κυκλάδες έχουν ισκιωμένα ρέματα με τρεχούμενα νερά ακόμη και το καλοκαίρι, βυζαντινά ξωκλήσια, μοναστήρια, ανεμόμυλους, νερόμυλους, πύργους, λιοτρίβια, περιστεριώνες. Για το σκοπό αυτό υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με την κατασκευή, ανάδειξη και σηματοδότηση όλων των παλιών μονοπατιών τα οποία ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα».
Σήμερα έχουν αναδειχθεί τα μονοπάτια στα νησιά της Κύθνου, της Τζιάς, της Ανδρου, της Τήνου και της Αμοργού. Πρόκειται για περίπου 130 χιλιόμετρα, τα οποία κινηματογραφούνται και ετοιμάζεται ένας ταξιδιωτικός οδηγός που θα μοιραστεί σε εκθέσεις του εξωτερικού.
*«Βασικό μέλημά μας είναι και η ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού», επισημαίνει ο Δημ. Μπάιλας. «Τα τελευταία 10 χρόνια σε τουλάχιστον 15 νησιά έχουμε κατασκευάσει καταφύγια στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να προσορμήσει και να ανεφοδιαστεί ακολουθώντας «τις πορείες του μελτεμιού». Ετσι ακριβώς όπως ταξίδευαν και οι πρόγονοί μας, που ακολουθούσαν, για παράδειγμα στις δυτικές Κυκλάδες, τη διαδρομή Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο, αφού εκεί τους πήγαινε αναγκαστικά το μελτέμι. Τέσσερις τέτοιες διαδρομές υπάρχουν στις Κυκλάδες και σ' αυτές έχουμε φτιάξει καταφύγια για να μπορούν οι επισκέπτες μας να διανυκτερεύσουν και να ζήσουν σαν τον Ροβινσώνα».
*«Πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός στα Κυκλαδονήσια;», τον ρωτήσαμε. «Δεν φοβόμαστε. Οι Κυκλάδες δουλεύουν κυρίως με έλληνες και βαλκάνιους τουρίστες και τα μηνύματα είναι θετικά. Συμφωνήσαμε επίσης με τους τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές τους».

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά που κάνει η Νομαρχία Κυκλάδων για την προβολή των νησιών μας, αλλά μπορούν να μας απαντησουν οι αρμόδιες υγειονομικές τους υπηρεσίες τι έπραξαν όταν σε εκδρομή Λυκείου στη ΝΑΞΟ μετά το Πάσχα, σε νυκτερινό κλαμπ-μπαρ στη Χώρα διέθεσαν στα παιδιά μεγάλη ποσότητα από ΛΗΓΜΕΝΕΣ ΜΠΥΡΕΣ και ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ; Φημολογείται ότι οι μπύρες ήταν του 2007!!!
Επενέβησαν οι υγειονομικές υπηρεσίες του Επαρχείου; Τιμωρήθηκαν οι "επιχειρηματίες" αυτοί που δυσφήμισαν το νησί και έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία πολλών μαθητών;

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΦΙΛΕ a-naxie ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ ΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΗΣΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΗΔΩΝ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΛΟ. ΤΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠΑΙΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ
Η ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό κατάλαβες από το κείμενο; Το θέμα είναι η άνξση συγκοινωνιακή μεταχείριση των στεριανών με τους νησιώτες. Γι' αυτό έχει αναπτυχθεί ο προβληματισμός για το "συγκοινωνιακό ισοδύναμο", για την πριμοδότηση δηλαδή των θαλάσσιων συγκοινωνιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει μειονέκτημα για τα νησιά. Έχεις ακούσει τίποτα γι' αυτό και τι γνώμη έχεις;

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΑΝ ΚΑΙ ΚΩΜΙΑΚΙΤΗΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΡΟΜΕΝΕ
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας τίμησε την πολύτεκνη μάνα


Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
Την Κυριακή 17 Μαΐου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας πραγματοποίησε μια συγκινητική η εκδήλωση αφιερωμένη στην πολύτεκνη μάνα. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι γυναίκες που έφεραν στη ζωή έξι και περισσότερα παιδιά. Οι αφηγήσεις των μητέρων διαφορετικών ηλικιών και από διαφορετικά χωριά έφεραν γλυκιές αναμνήσεις αλλά και προβληματισμό για το μέλλον.Όμορφες παρενθέσεις οι απαγγελίες ποιημάτων από παιδιά της Κωμιακής.Η όμορφη βραδιά έκλεισε με κεράσματα από τις κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής, οι οποίες βοήθησαν ουσιαστικά για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Αναρτήθηκε από naxios στις 17:31 0 σχόλια Σύνδεσμοι

Ανώνυμος είπε...

Βρε naxie πόσες πολύτεκνες μάνες(που έχουν πάνω από 5, όχι 6 παιδιά) υπάρχουν πια στα χωριά μας; Δε βλέπεις πως τα κατάντησαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΡΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΜΑΞΙΩΤΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΩΝΙΣΤΟΥΝ , ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ (ΜΝΗΜΕΙΑ, ΤΟΠΙΑ, ΠΟΤΑ, ΤΥΡΙΑ, ΥΦΑΝΤΑ, ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ,ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΤΟΠΙΑ Κ.Λ.Π.)ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΒΙΟΛΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ.
ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ . ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ, ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Το «πωρωμένε» σε ποιόν αναφέρεται?

http://naxios.blogspot.com είπε...

Φίλε διαχειριστή του a- naxios δεν ξέρω πόσες πολύτεκνες μάνες έχουν πάνω από 5, όχι 6 η 7 παιδιά . Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι όταν γράψω σχόλιο σε άλλο blog το υπογράφω με το όνομα μου δεν συνηθίζω χρησιμοποιώ ούτε κουκούλα ούτε με ψευδώνυμα .
Ας σταματήσετε λοιπόν να χρεώνετε σε μένα τα ανώνυμα σχόλια επειδή περιέχουν θέματα του blog naxios . Έξαλλου δεν ψάχνω για διαφήμιση.
Naxios
Υ.Γ. Πάντως νομίζω ότι η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλίας αξίζει ένα μπράβο για την δουλεία που κάνει για τα χωριά από την ορεινή Νάξο και όχι από το Γαλάτσι

Ν-ΝΑΞΙΟΣ είπε...

Φίλε naxie καλησπέρα.
Είναι νομίζω η δεύτερη φορά που χρειάζεται να μπει κάποιος από τους διαχειριστές στα σχόλια.
Για μας είναι κανόνας απαράβατος.
Δεν σχολιάζουμε και δεν παρεμβαίνουμε ΠΟΤΕ στα σχόλια. Αρκεί βέβαια να μην είναι κακόβουλα και υβριστικά.
Άρα από τους διαχειριστές του Α-ΝΑΞΙΟΣ μη νοιώθεις χρεωμένος…