Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Κι όμως τα παπαγαλάκια λένε την αλήθεια


Επιχειρεί να μας τρελάνει η ΝΔ με τα παπαγαλάκια της, ότι δήθεν δεν υπάρχει κρίση, δεν κλείνουν μαγαζιά και δεν αυξάνεται η ανεργία.
Για τη Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο τα λουκέτα καταστημάτων και επιχειρήσεων δεν υπάρχουν, η αύξηση της ανεργίας είναι προπαγάνδα των κομμουνιστών, η συσσώρευση ακάλυπτων επιταγών παραμύθι της Χαλιμάς, η υποχρηματοδότηση της οικονομίας συκοφαντίες, η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας εφεύρημα των πράσινων παπαγάλων, τα άδεια κρατικά ταμεία ασύστολο ψεύδος, οι καταιγιστικές εκθέσεις των διεθνών οργανισμών προϊόν διεθνούς συνωμοσίας, η ανασφάλεια των πολιτών και η διόγκωση της εγκληματικότητας αστικός μύθος, προϊόν φαιάς προπαγάνδας των εχθρικών μέσων ενημέρωσης. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία άλλοτε επικαλείται την κρίση και άλλοτε την αρνείται. Κατά πώς τη βολεύει. Όταν είναι να δικαιολογήσει την ατελέσφορη οικονομική πολιτική της και τα μετεκλογικά φορολογικά μέτρα την αναδεικνύει σε μέγα ζήτημα.

Άλλωστε ο ίδιος ο Καραμανλής έχει μιλήσει για τις συνέπειες στην Αγορά, στις Επιχειρήσεις και την απασχόληση.Αλλά τώρα που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών επιχειρεί την άμβλυνση των εντυπώσεων και των συνεπειών της. Εφεύρε γι αυτό τα παπαγαλάκια, που επαναλαμβάνουν δήθεν κακές ειδήσεις, για λουκέτα καταστημάτων, απώλειες θέσεων εργασίας και άλλα θλιβερά, ακριβώς για να ξορκίσει το κακό και να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Mε τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση τα παπαγαλάκια λένε την αλήθεια. Θα αποκαλυφθεί τη μεθεπομένη των εκλογών, όταν ο κ. Παπαθανασίου θα περιγράψει με περίλυπο ύφος, επικαλούμενος την κρίση, τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών, την εκτίναξη του χρέους, την κάμψη της παραγωγής, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα απαιτήσει συμμετοχή των πάντων στις αναγκαίες θυσίες για τη σωτηρία της πατρίδας...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παπαγάλοι άλαλοι...

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ
Μπορεί να πετούν γύρω μας φλύαροι παπαγάλοι, αλλά για εκείνα που θα έπρεπε να ακούσουμε, τα στόματα μένουν κλειστά και δύσκολα τους παίρνεις λόγια. Απέχουμε δύο εβδομάδες από τις ευρωεκλογές και τα σχέδια για την επόμενη μέρα παραμένουν μυστικό σφραγισμένο. Δεν έχουμε μάθει ούτε καν τα οικονομικά μέτρα που ο κ. Παπαθανασίου μας φυλά για έκπληξη, να μας τα ανακοινώσει μετά την απομάκρυνσή μας από την κάλπη.

Θα ζήσουμε, λοιπόν, τις ευρωεκλογές σαν ραντεβού στα τυφλά; Θα φτερουγίζουν γύρω μας αριστοφανικοί όρνιθες, πλάσματα διαφημιστικής φαντασίας, αλλά κανείς χρησμός για τα μελλούμενα δεν θα ακουστεί; Με τα ευρωπαϊκά εκτός διαλόγου, αλλά και την εθνική ημερήσια διάταξη κλειστή; Θα είναι, δηλαδή, αυτές οι εκλογές κάτι σαν γενική δοκιμή, μια ημιεπίσημη πρόβα, με μοναδικό αντικείμενο την καταγραφή των νέων πολιτικών συσχετισμών;

Έχει, φυσικά, τη σημασία της η καταγραφή των συσχετισμών. Θα μετρηθεί στις κάλπες ο...

βαθμός εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα (η αποχή είναι μία από τις μονάδες μέτρησης που θα χρησιμοποιηθεί). Θα μετρηθεί, επίσης, ο βαθμός αντοχής των υλικών της δικομματικής αρχιτεκτονικής (που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, αν τα δύο κόμματα εξουσίας δεν καταφέρουν να υπερβούν ευκρινώς το «ψυχολογικό όριο» του αθροιστικού 70% ). Θα δοκιμαστεί η ικανότητα των νεοφανών Οικολόγων να λειτουργήσουν ως δοχείο υποδοχής μιας ψήφου διαμαρτυρίας που εκκρεμεί και περιπλανιέται άστεγη από το καλοκαίρι του 2007. Και, φυσικά, τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα εξουσίας και το άνοιγμα της μεταξύ τους ψαλίδας, θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό ημερολόγιο και θα ανοίξουν τον δρόμο προς (λιγότερο ή περισσότερο) ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.

Δεν είναι ασήμαντα όλα αυτά. Αλλά εδώ που βρισκόμαστε, έχουμε ίσως μεγαλύτερη ανάγκη να ακούσουμε το «τι» παρά το «ποιος». Το ερώτημα τι πρέπει να γίνει είναι μάλλον πιο επείγον να απαντηθεί από το ποιος θα αναλάβει (με την ψήφο μας) να το κάνει. Που σημαίνει πως αυτές οι εκλογές, εκτός από πρόκριμα για το «ποιος» των επόμενων εθνικών εκλογών, θα μπορούσαν να γίνουν μια ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση για το «τι» να κάνουμε. Για την εθνική μας «ατζέντα», την «ημερήσια διάταξη» της χώρας, που μένει ακόμη άδεια και ορφανή, δίχως ευκρινή στόχο και πυξίδα, από τότε που ο στόχος της ΟΝΕ εκπληρώθηκε και τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων έσβησαν.

Αυτή η συζήτηση δεν άνοιξε ούτε στις εκλογές του 2004- εκείνη τη χαρούμενη παρέλαση πληθωρικών ελπίδων που βάδιζαν ανέμελα προς τη διάψευσή τους- ούτε στις εξ υφαρπαγής εκλογές του 2007. Δεν ανοίγει ούτε τώρα. Μόνο που τώρα ορθώνονται πολύ πιο πιεστικά και αγωνιώδη τα ίδια εκείνα ερωτήματα που τα προηγούμενα πέντε χρόνια προτιμήσαμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Το ερώτημα, για παράδειγμα, ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα διαδεχθεί αυτό που είναι ολοφάνερο ότι εξαντλήθηκε. Το ερώτημα ήταν υπαρκτό και το 2004: πώς θα διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, μετά την ολυμπιακή της υπερθέρμανση; Αλλά αντί απαντήσεως επελέγη ο εύκολος δρόμος της ανάπτυξης διά της κατανάλωσης, με φθηνά δανεικά. Η κατανάλωση στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 73% του ΑΕΠ, το μακράν υψηλότερο ποσοστό από τις 27 ευρωχώρες. Κι έτσι σωρεύσαμε σε πέντε χρόνια ένα πληθωρικό δημόσιο χρέος και επιπλέον ένα γιγάντιο ιδιωτικό χρέος, που τώρα απειλεί να γίνει θηλιά που θα μας πνίξει. Και τώρα;

Είχε τεθεί επίσης, πριν από το 2004, το ερώτημα πώς θα αλλάξει το χρεοκοπημένο σύστημα οργάνωσης της πολιτικής ζωής και της δημόσιας διοίκησης, που τα τελευταία χρόνια απέδειξε πανηγυρικά ότι δεν μπορεί να παράγει παρά μόνον σκάνδαλα. Αλλά η θρυλική «επανίδρυση» απεδείχθη σημαία ευκαιρίας, με την οποία εφόρμησε ο στρατός των «κολλητών» στα λάφυρα της εξουσίας, όποια βήματα απο-κομματισμού είχαν γίνει (ανεξάρτητες αρχές, εκλογή προϊσταμένων δικαστηρίων) αναιρέθηκαν, ο σούπερ κομματισμός διάβρωσε ακόμη και υπηρεσίες του κράτους που είχαν στο παρελθόν δώσει δείγματα αποτελεσματικότητας (π.χ. Πυροσβεστική). Και τώρα;

Οι ερωτήσεις τίθενται. Αλλά οι παπαγάλοι σωπαίνουν...

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Τα εγκαίνια του αυτοτελούς τμήματος Ο.Α.Ε.Ε. (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) στη Νάξο πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Μαΐου, παρουσία του Διοικητή του Οργανισμού κ. Κ. Παπαθανασίου, του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτση, του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Μαμωνά, του Γενικού Γραμματέα Ν. Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου, των Δημάρχων και εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου του νησιού. Η λειτουργία του νέου γραφείου στο νησί ξεκίνησε, μετά τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του κ. Γιάννη Βρούτση σε συνεργασία με το Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου της Νάξου, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και την Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε.
Το γραφείο αναμένεται να διευκολύνει χιλιάδες επιχειρήσεις όχι μόνο στη Νάξο, αλλά και στα γειτονικά νησιά εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους των τριών ασφαλιστικών ταμείων Τ.Ε.Β.Ε - Τ.Α.Ε - Τ.Σ.Α, τα οποία ενοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ από το 2007.Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η βελτίωση της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν την κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Με την ίδρυση γραφείου Ο.Α.Ε.Ε. στη Νάξο, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες θα έχουν την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Δεν θα αναγκάζονται πλέον σε ατέλειωτα ταξίδια για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, εγκαταλείποντας τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους δαπανώντας σημαντικά χρηματικά ποσά και διαθέτοντας πολύτιμο χρόνο. Η άριστη συνεργασία μας με τους Εμπορικούς Συλλόγους των Κυκλάδων συνεχίζεται με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον των νησιών μας. Η Κυβέρνηση σήμερα υλοποιεί το επί 17 χρόνια πάγιο και δίκαιο αίτημα των έμπορο-επαγγελματιών της Νάξου. Αποδεικνύεται στην πράξη το έμπρακτο ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας για τον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των κατοίκων.
Μετά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας αναπτύσσονται πολιτικές που μετουσιώνουν την συνταγματική επιταγή σε ειδικές δράσεις για τη νησιωτική Ελλάδα. Είναι μια κατάκτηση για τους Κυκλαδίτες που πρέπει να έχει και συνέχεια, με την ίδρυση γραφείων Ο.Α.Ε.Ε. και στη Σαντορίνη και την Πάρο και την Μύκονο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην ίδρυση και λειτουργία του γραφείου Ο.Α.Ε.Ε. στη Νάξο, καθώς επίσης σε όλο το Δ.Σ. και στον πρόεδρό του κ. Κ. Παγώνη για την άρτια οργάνωση και προετοιμασία του όλου εγχειρήματος».

Ανώνυμος είπε...

Βάλε και το ονοματάκι σου naxie, αφού εσύ δημοσίευσες και αυτό σαν δελτίο του Βρούτση. Το νέο σύνθημα το άκουσες;

"Τόπε, τόπε ο παπαγάλος
στο Μαξίμου πάει άλλος"

Ανώνυμος είπε...

Αχ Φεβρωνία, η ασθένειά σας έγινε χρονία...


Ρε παιδιά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο δεν έπρεπε να το αφήσετε έτσι, γιατί αφορά το...παπαγαλάκι της ΝΔ, που ήταν Νομάρχης Κυκλάδων επί Μητσοτάκη, τη Φεβρωνία Πατριανάκου. Άρα είναι και...δική μας.Η κυρία που είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας και εκπρόσωπος του κόμματος στις ευρωεκλογές αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή επί Μητσοτάκη 56 στρέμματα στη Μύκονο, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Χ.Βερώνη και δύο αστυνομικούς Μητσοτάκη . Η πραγματική αξία όπως γράφει το σημερινό "Πρώτο Θέμα" είναι πάνω από 1εκ ευρώ.
Η ίδια εφημερίδα γράφει και για άλλο σκάνδαλο με μια εταιρεία της κυρίας.
Αχ Φεβρωνία. Τα παπαγαλάκια σε μάραναν.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Πρετεντέρης
Το θεώρημα του παπαγάλου

Γιατί άραγε ξεσηκώθηκε τόση φασαρία για τα πράσινα παπαγαλάκια; Γιατί ένα διαφημιστικό σποτ, χαριτωμένο ίσως και ευρηματικό, αλλά ένα απλό διαφημιστικό σποτ, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας;

Για έναν πολύ απλό λόγο: επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το συγκεκριμένο διαφημιστικό εύρημα περιέχει σημαντική δόση αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που οργίστηκαν και έσπευσαν να το κατακρίνουν ή να το αντικρούσουν είναι όσοι- πολιτικοί και δημοσιογράφοι- αναγνώρισαν στα παπαγαλάκια τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πράσινοι παπαγάλοι. Οπως υπάρχουν και μπλε παπαγάλοι και κόκκινοι παπαγάλοι. Και υπάρχουν επειδή ο παπαγάλος στο πολιτικό μας σύστημα είναι προστατευόμενο είδος. Τι προστατευόμενο; Περιζήτητο! Ολη η πολιτική αντιπαράθεση στηρίζεται στην ύπαρξη εκατέρωθεν παπαγάλων που διαλαλούν ή ψιθυρίζουν την κομματική αλήθεια τους, μηδενίζοντας, ισοπεδώνοντας ή απαξιώνοντας όλα τα άλλα.

Πόσοι πολιτικοί στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από ανεξαρτησία σκέψης και αυτοτέλεια απόψεων; Πόσοι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους απαλλαγμένοι από κάθε προκατάληψη, κάθε επιδίωξη και κάθε σκοπιμότητα;

Και πόσοι από αυτούς που μετέχουν στο δημόσιο αλισβερίσι μπορούν να ισχυριστούν ότι...

προσεγγίζουν τα πράγματα με ανιδιοτελή μέτρα και σταθμά, ίδια προς όλουςή, τουλάχιστον, ότι προσπαθούν να το κάνουν;

Δεν θα διακινδυνεύσω την απάντηση, την ξέρουμε όλοι. Ζούμε σε μια χώρα όπου με απόλυτη βεβαιότητα μπορεί να προβλέψεις τι θα γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες της επομένης. Οπου ραδιόφωνα εκπέμπουν σχεδόν από τα Γραφεία Τύπου των κομμάτων. Οπου το ρεπορτάζ μπερδεύεται με την κομματική προπαγάνδα. Στη χώρα όπου επιζεί η αντίληψη του «παραταξιακού Τύπου», μια έκφραση που σε άλλες γλώσσες δεν υπάρχει ούτε ως μετάφραση! Ο ρόλος του παπαγάλου στον δημόσιο βίο είναι τόσο κυριαρχικός ώστε ορισμένα δελτία ειδήσεων επιστράτευσαν επισήμως δημοσιογράφους σε αντίστοιχους ρόλους. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό ζητεί ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Χωρίς ζήτηση δεν ζει καμία αγορά.

Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να ακούσουν ή να διαβάσουν μόνο αυτό που οι ίδιοι φρονούν, χωρίς καμία απόκλιση από την κομματική ή ιδεολογική επιλογή που προσδιορίζει το φρόνημά τους. Χωρίς καμία απόσταση. Για αυτούς θεμιτό είναι το δεδομένο. Και όταν ο συνομιλητής τους αποκλίνει από το δεδομένο, καθίσταται σχεδόν αθέμιτος.

Με άλλα λόγια οι παπαγάλοι υπάρχουν επειδή στην Ελλάδα η πολιτική είναι η τέχνη της παπαγαλίας. Επειδή η αυτοτέλεια των ανθρώπων είναι είδος εν ανεπαρκεία. Και επειδή ο απεγκλωβισμός από τις παραταξιακές σκοπιμότητες και βεβαιότητες θέλει μεγάλο κόπο και πολύ γερό στομάχι. Πόσοι είναι διατεθειμένοι να τον επιχειρήσουν;

Το σποτ της ΝΔ λοιπόν λέει την αλήθεια. Αλλά μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Διότι σε αυτό το σύστημα η ίδια η ΝΔ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό το σύστημα η ΝΔ στηρίχτηκε και στηρίζεται. Και «το θεώρημα του παπαγάλου» λέει σαφώς: «Μην κατηγορείς τους άλλους παπαγάλους, όταν παπαγαλίζεις ο ίδιος:αποκλείεται να σε πιστέψουν οι ψηφοφόροι!.-

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉ ΤΟΥ BLOG ΑΛΛΑ O Ανώνυμος ΤΩΝ 2:06 πμ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ (Βάλε και το ονοματάκι σου naxie, αφού εσύ δημοσίευσες και αυτό σαν δελτίο του Βρούτση.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ , ΨΕΥΤΗΣ , ΦΑΣΙΣΤΑΣ ,ΗΛΙΘΙΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΤΈΤΟΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΣΑ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΕΣΤΗΛΕ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΞΟ .ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ