Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΗ


Από του Γουδή στη…Λεωφόρο Αλεξάνδρας


Σήμερα εκδικάστηκε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το αίτημα του Μίκη Πρωτοπαπαδάκη για επανάληψη της δίκης, που οδήγησε το 1922 στην εκτέλεση των έξη, μεταξύ των οποίων και του Π. Πρωτοπαπαδάκη, παππού του Μίκη.


Ο Π. Πρωτοπαπαδάκης ήταν πρωθυπουργός από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 1922 και θεωρήθηκε συνυπεύθυνος για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, συνυπεύθυνος για αυτήν τη μεγάλη τραγωδία του ελληνισμού.
Το Δ΄Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό με ψήφους 3-2 το αίτημα και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια. Το πιθανότερο είναι η τελευταία να αναπέμψει την υπόθεση στο Τμήμα.


Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό από πολλές πλευρές και φέρνει στο προσκήνιο όψεις του διχασμού, τη δικαστική διαχείριση της ιστορίας και την πολιτική χειραγώγηση του Βενιζέλου.

Η υπόθεση δείχνει πόσο αποτυπωμένα είναι στο συλλογικό και εθνικό υποσυνείδητο τα πολιτικά πάθη και οι διχασμοί και πόσο λείπει η ήρεμη και πλήρης αξιολόγηση των ιστορικών στοιχείων, χωρίς στερεότυπα, φανατισμούς, ιδεοληψίες και ιδιοτέλειες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας πληροφορώ οτι χθες το βράδυ είχε η ΕΤ3 το Μίκη Πρωτοπαπαδάκη, που δεν ήθελε να ακούει τον ιστορικό αντίλογο και ήταν πολύ εκνευρισμένος. Είπε μάλιστα οτι τον υποστηρίζει στην προσπαθειά του περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά και ανάφερε σαν παράδειγμα το Γλέζο. Είπε οτι παρακινήθηκε από τους Απειράνθιους που θέλουν να δικαιωθεί ο "εθνομάρτυρας", είπε για ένα Απειράνθιο του εκτελεστικού αποσπάσματος, είπε για ένα εξαφανισμένο βιβλίο του λόρδου Τόμσον, αν άκουσα καλά, είπε για το Βενιζέλο που παραδέχτηκε οτι αυτός φταίει για τον εθνικό διχασμό, είπε οτι τα πρακτικά της δίκας εξαφανίστηκαν περίεργα, και τι δεν είπε. Και όταν κάποιοι έλεγαν κάτι που δεν του άρεσε, τους φερνόταν με απρέπεια. Ποιος είναι τέλος πάντων ο Μίκης;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το άγαλμα του Πρωτοπαπαδάκη στην παραλία της Χώρας θα μείνει πολύ εκεί;

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ-ΜΕΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ TROKTIKO ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθαν. Κονταξής τάχθηκε υπέρ της επανάληψης της «δίκης των 6» που έγινε το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η πλειοψηφία του Ποινικού Τμήματος τάχθηκε υπέρ της επανάληψης της δίκης των 6, καθώς έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία οι έξι ήταν αθώοι.
Αίτηση επανάληψης της δίκης υπέβαλε στις 20 Ιανουαρίου του 2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.
Το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β’.
Συγκροτήθηκε στην Αθήνα Επαναστατική Επιτροπή, η οποία έκανε εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών. Σε διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος, στις 9 Οκτωβρίου, ζητήθηκε η εκτέλεση των υπευθύνων της τραγωδίας.
Παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Έκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920-1922, οι:
Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην πρωθυπουργός,
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην πρωθυπουργός,
Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην πρωθυπουργός,
Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη,
Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη, Πρωτοπαπαδάκη,
Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος, ε.α., 53 ετών, υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη,
Μιχαήλ Γούδας, υπονάυαρχος ε.α., 54 ετών, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη,
Γεώργιος Χατζηανέστης, αντιστράτηγος, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.
Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή. Το Στρατοδικείο παμψηφεί επέβαλλε στους μεν Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη την ποινή του θανάτου και στους Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγό την ποινή των ισοβίων δεσμών. Διέταξε την στρατιωτική καθαίρεση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Χατζηανέστη, του υποστράτηγου Ξενοφώντος Στρατηγού και του υποναυάρχου Μιχαήλ Γούδα, ενώ τους επέβαλε και χρηματικές ποινές.
Δύο φορτηγά τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στου Γουδή, όπου εκτελέστηκαν.


Troktiko, 8:27

Ανώνυμος είπε...

Τραγικός ήταν ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, είπε βλάκα και ψυχασθενή τον Παπαδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος. Στις επισημάνσεις του ιστορικού Αχτσίδη ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σιώπησε. Έφτασε στο σημείο να αποκαλεί ήρωα τον παππού του, ενώ αναφέρθηκε και στο παραμύθι για ένα Ναξιώτη στρατιώτη που ήταν λέει στο εκτελεστικό απόσπασμα και έπεσε νεκρός, κάπου είπε το άκουσε, κάπου το διάβασε, κάποιος του το είπε.
Εκνευρίστηκε δε έντονα όταν ο Αχτσίδης διάβασε τον ορισμό της εσχάτης προδοσίας από το λεξικό Μπαμπινιώτη, σύμφωνα με τον οποίο οι υπεύθυνοι της Μικρασιατικής καταστροφής διέπραξαν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και τόνισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ προδοσίας και εσχάτης προδοσίας. Στο σημείο αυτό ο Πρωτοπαπαδάκης έγινε έξαλλος.
Κάποιοι Ναξιώτες, ακόμη και επιστήμονες, σιγοντάρουν με διάφορους τρόπους την προσωπική προσπάθεια του εγγονού του Π. Πρωτοπαπαδάκη με το επιχείρημα ότι "ένα Ναξιώτη Πρωθυπουργό δεν τον απαξιώνουμε όποιος κι αν είναι". Μπράβο λογική!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση η ιστορική αλήθεια δεν κρίνεται στα δικαστήρια.

Ανώνυμος είπε...

Η δίκη των «6»

Κύριε διευθυντά

Επί σειράν ημερών βρίθουν στις στήλες σας μακροσκελέστατες επιστολές που θεωρούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση της δίκης του Πρωτοπαπαδάκη.

Εν τοιαύτη περιπτώσει θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της δίκης και των ετέρων πέντε εκτελεσθέντων. Αν δε συνεχιστεί αυτή η άποψη θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της δίκης των Παπούλα, Κοιμήση, Βολάνη για το κίνημα του ’35 και πολλών άλλων εκτελεσθέντων ων ουκ εστιν αριθμός. Και ας σεβαστούμε τη μνήμη των χιλιάδων Μικρασιατών που εσφάγησαν υπό τα όμματα του ναυλοχούντος στόλου των αξιοτίμων συμμάχων μας.

Γαβριελλα Χαμογεωργακη / Αθήνα

Καθημερινή 10.3.2009