Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Διετές πάγωμα για χρέη αγροτών – κτηνοτρόφων


«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες-κτηνοτρόφους δίνει το διετές πάγωμα ληξιπρόθεσμων χρεών, που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.


Οι προτάσεις της κυβέρνησης τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και αφορούν τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συγκεκριμένα:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1-1-08 που δεν υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ και έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν μέχρι και δύο μήνες, μετά τη ψήφιση του νόμου.


Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-08.


Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση που προωθείται για τα δάνεια που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα (ενήμερα), για τα οποία εξετάζεται να δοθεί δυνατότητα σε αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις, να επιτύχουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μια διετία με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων.


Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ποσό αυτό να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο (εκτίμηση 50.000-100.000 ευρώ), ώστε να διευκολύνονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες καθώς και οι μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται καταχωρημένοι στα αρχεία του Τειρεσία, προβλέπεται γενικευμένη αμνηστία και διαγραφή εφόσον έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους ή θα τις εξοφλήσουν εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παπαγαλάκια τόσα αντιλαϊκά μετρά ανακοινώθηκαν και δεν γράψατε κουβέντα και μόλις έσκασε ένα λίγο θετικό τσουπ ανάρτηση ΈΧΕΤΕ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ