Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Το μοναδικό δίκτυο συλλογής και διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων της Αμοργού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο αριθμό στερνών, πηγών και δεξαμενών, αποτέλεσε το έναυσμα για την υλοποίηση του προγράμματος «Διαδρομές νερού στην Αμοργό: παραδοσιακή διαχείριση υδάτινων πόρων και η βιώσιμη προοπτική της».


Στέρνες και πηγές ξεδιψούν τους Αμοργίνους


Το Πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμου Αμοργού, την Τοπική Επιτροπή Αμοργού της Ελληνικής Εταιρείας, την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα έχοντας ως στόχο:

α) την αποκατάσταση μνημείων νερού που διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας της παλαιότητας της κατασκευής και της έλλειψης συντήρησής τους και

β) την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με θέματα διαχείρισης νερού. Οπως τονίζει η συντονίστρια Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας, υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ, «η αποκατάσταση ανήκει στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας του πολιτισμού και του αγροτικού παραδοσιακού τοπίου του νησιού και η ευαισθητοποίηση στη βιώσιμη προοπτική της διαχείρισης υδάτινων πόρων στο νησί».

Πληροφορίες τηλ.210-3225245, εσωτερικά 114 και 116, καθώς επίσης και με τον Δήμο Αμοργού, τηλ.: 22853-60200.


Τα αποτελέσματα αυτού του νέου προγράμματος παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αμοργό, το Σαββατοκύριακο. Θα χαιρετίσουν οι: Νικόλαος Φωστιέρης, δήμαρχος Αμοργού, Λίλα Μαραγκού, αρχαιολόγος, καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Μιχαήλ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας, Κώστας Καρράς, πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης, Προγράμμα «Αειφόρο Αιγαίο», Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Λεβέντη, Δημήτρης Μπάιλας, νομάρχης Κυκλάδων.


Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί με την προβολή τρέιλερ του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του «Το νερό της Αμοργού»

Δεν υπάρχουν σχόλια: