Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πολυτεχνείο, 36 χρόνια μετά…

…τελικά ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε, δικαιώνεται ή συνεχίζεται;


Μόνο αν οι σημερινή νεολαία η οποία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στη Σκύλλα της ενσωμάτωσης και την Χάρυβδη της περιθωριοποίησης, συνειδητοποιήσει ότι το 2012 δεν θα γίνει τελικά η συντέλεια του κόσμου και ότι η ζωή αποκλειστικά τους ανήκει, τότε μόνο το “Πολυτεχνείο” ίσως ξαναβρεί το νόημά του.

Διαφορετικά θα αποτελέσει ένα απλό αντικείμενο για ιστορικές αποτιμήσεις, συναισθηματικές φορτίσεις, και ελκυστικό θέμα για απόπειρες εκμετάλλευσης, είτε οικειοποίησης, είτε παραχάραξης…

Ταπεινά πιστεύουμε ότι το “Πολυτεχνείο” δεν αποτιμάται μέσα από «ήρωες» ή «αντιήρωες».
Είναι πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο μεγάλο …


Τόσο μεγάλο, που στη μακρά μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε τόσο ασύδοτα και ασύστολα για να ξεπλυθούν και ενοχές και λάθη και για να δημιουργηθεί μια «ευλογημένη» γενιά.

Η γενιά με το ανοικτό διαβατήριο στην κοινωνική και πολιτική ανέλιξη η οποία δημιούργησε το νέο κατεστημένο, αρνητική πρόκληση για τη σημερινή νέα γενιά που βυθισμένη στον πάτο του φρεντοτσίνο και στο κρεσέντο του «πάμε πλατεία», κάνει κάποιους μεγαλύτερους να αναρωτιόμαστε…

Τελικά, τίποτα δεν πάει χαμένο;

Αφορμή, λίγα λόγια από ένα συνομήλικο.

"…Ο πατέρας μου ήταν στο Πολυτεχνείο

…άκουσα πολλά διάβασα πολλά

….Το αποτέλεσμα σήμερα για μένα είναι μια κοινωνία που δεν μου δίνει κανένα όραμα και ονειρεύομαι ένα απροσδιόριστο έως σκοτεινό μέλλον

….Ζω μια υποβαθμισμένη παιδεία που λειτουργεί στα μέτρα των καθηγητών και όχι των σπουδαστών

…Δεν έχω δουλειά και αν βρω δεν θα έχει καμιά σχέση με τις σπουδές μου

…Εκτιμώ ότι είναι σχεδόν απίθανο να πάρω σύνταξη
…Δεν μπορώ και δεν μου πάει να περάσω από κομματικά γραφεία

…Πατέρα να ξέρεις ότι η γενιά σου έχει προεισπνεύσει και το οξυγόνο μας
…Δεν ξέρω αν εσείς κάνατε το σωστό, με πρόσκαιρα και καλά ομολογώ αποτελέσματα ή η γενιά μου ψάχνει να βρει πίσω από τα συνθήματα την αλήθεια που συσκοτίζεται... Πατέρα πιστεύω στη γνώση αλλά…

Μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει επανάπαυση στην κεκτημένη γνώση και αφορισμό της αμφισβήτησης και του καινούργιου;
Η ανθρωπότητα θα ήταν ακόμα:
Στο γεωκεντρικό και όχι στο ηλιακό σύστημα.
Στην αλχημεία και όχι στη χημεία.
Στην τιμωρία του θεού και όχι στους φυσικούς νόμους.
Γνωρίζω πως τα πράγματα δεν μπορεί να οριστούν με απόλυτους όρους αλλά μόνο σε σχέση με άλλα, όλα είναι αλληλοεξαρτούμενα.

Οι αμετάβλητοι παράδεισοι του Αριστοτέλη και το στατικό σύμπαν του Νεύτωνα δεν υπάρχουν πια.

Τα πάντα κινούνται και μεταβάλλονται, από το απειροελάχιστο άτομο μέχρι ολόκληρο το σύμπαν."

Πατέρα θέλεις να ψαχτούμε μαζί και από την αρχή….;


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΕΣΥ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕΣ

του Γιάννη Ρίτσου

Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι.
Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθιά και ζήσε.

Δες, πλάι μας περνούν πολλοί, περνούν καβαλλαραίοι,
όλοι στητοί και δυνατοί και σαν και σένα ωραίοι.

Ανάμεσά τους , γιόκα μου, θωρώ σε αναστημένο,
το θώρι σου στο θώρι τους μυριοζωγραφισμένο.

Γιε μου στ' αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,
σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου εσύ πουλί μου.

Ανώνυμος είπε...

17.11.09
Μέρες Πολυτεχνείου...

Το «ρολόι» γυρίζει και πάλι πίσω στον χρόνο. Τότε που η λογοκρισία ήταν στην ημερήσια διάταξη, με την Ελλάδα στον γύψο για μια επταετία. Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια, νέα παιδιά, φοιτητές και μαθητές αλλά και εργαζόμενοι εξεγείρονταν στο Πολυτεχνείο με κύριο σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Στη λογοκρισία εκείνης της εποχής, την προπαγάνδα και τα κόλπα της χούντας, εστιάζει τον φακό της «Η μηχανή του χρόνου» με την οποία κάνει πρεμιέρα απόψε (22.00) ο Χρήστος Βασιλόπουλος στη ΝΕΤ. Μια αναδρομή στις...

επετείους του Πολυτεχνείου από το 1974 μέχρι σήμερα επιχειρεί με την «Ερευνά» του στο ΜΕΓΚΑ (24.00) ο Παύλος Τσίμας.

Αιχμή του δόρατος για την ιδεολογική καθοδήγηση την περίοδο της δικταρτορίας ήταν ο Γεώργιος Γεωργαλάς που είχε θέση «υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ». Με εκπομπές στη χουντική τηλεόραση περνούσε απευθείας τη γραμμή της χούντας, ωραιοποιούσε την πραγματικότητα και διαστρέβλωνε την αλήθεια. Εκεί εστιάζει ο Χρ. Βασιλόπουλος παρουσιάζοντας σπάνιο οπτικό υλικό με τον θεωρητικό της χούντας... επί το έργον σε ομιλίες και περιοδείες.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος είχε στον τοίχο του γραφείου του ένα σκίτσο εφημερίδας εξαιρετικά επικριτικό για τη χούντα. Οποιος το έβλεπε θα πίστευε ότι ήταν... ανεκτικός. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική καθώς επρόκειτο για σκίτσο που είχε λογοκριθεί και δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Ο δικτάτορας το είχε σε κοινή θέα θέλοντας να ξεγελάει τους ανταποκριτές ξένων εφημερίδων ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία του Τύπου.

Η αλήθεια είναι ότι γινόταν άγρια λογοκρισία που είχε περάσει και στην τέχνη. Οι λογοκριτές φρόντιζαν ακόμη και στους δίσκους των 45 στροφών να μπαίνουν αληθινά τσιρότα πάνω στο βινύλιο, έτσι ώστε να μην μπορεί να παίξει ο δίσκος στο πικ απ της ελληνικής ραδιοφωνίας. «Η μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει και τις ιστορίες ορισμένων από τα κομμένα τραγούδια. Οι τότε νέοι της εποχής θυμούνται το ξύλο σε κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να μη δουν επικίνδυνα αμερικανικά φιλμ όπως το «Φράουλες και αίμα».

Τα μεσάνυχτα πάλι ο Παύλος Τσίμας καταγράφει στην «Ερευνά» του (ΜΕΓΚΑ) σημαδιακές επετείους του Πολυτεχνείου και μιλά με πρωταγωνιστές της κάθε εποχής. Το 1974 στην πρώτη επέτειο έγιναν δύο διαφορετικές πορείες σε δύο ημερομηνίες. Την επόμενη χρονιά έγινε έφοδος διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία. Το 1980 η επέτειος του Πολυτεχνείου σημαδεύτηκε από τη δολοφονία δύο νέων (Ιάκωβος Κουμής-Σταματίνα Κανελλοπούλου) από τα ΜΑΤ και πέντε χρόνια αργότερα η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν η απάντηση στη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από πυρά της Αστυνομίας.
enet.gr

Ανώνυμος είπε...

O αγώνας ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ, βλέπε Κ.Λαλιώτης.
Επίσης, ο αγώνας ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ, καθώς κάπου θα βολευτεί αυτή η μεγάλη λαϊκή φωνή, η Μαρία Δαμανάκη.
Τέλος, ο αγώνας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ απο κάποιους αθεράπευτα ρομαντικούς που δεν εξαργύρωσαν επιταγές, όπως ο Δ.Παπαχρήστος.

Ανώνυμος είπε...

17 Νοεμβρίου σήμερα, ε και;

17η Νοεμβρίου.

Μια μέρα που η υποκρισία περισσεύει. Μια μέρα που την έχουμε ανάγει σε Εθνική εορτή διακωμωδώντας και ευτελίζοντας τις πραγματικές Εθνικές εορτές. Αυτές που γιορτάζουμε επειδή πραγματικά κάποιοι θυσιάσθηκαν για την πατρίδα μας...για την Ελευθερία...εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού. Εναντίον ενός πραγματικού εχθρού

Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να εορτάζουμε την θυσία των νεκρών παππούδων μας στον Γράμμο και το Βίτσι διότι ο εχθρός δεν ήταν ξένος αλλά Έλληνας. Α ναι; Και στο "Πολυτεχνείο", που ούτε καν υπήρξε θυσία, ο εχθρός τι ήταν; Ισπανός; Δεν μπορείτε φίλοι μου της αριστεράς να ...

Αυτή είναι η ανάρτηση του naxios για τη σημερινή μέρα.

Το γράφει βέβαια οτι ειναιΔΕΞΙΟΣ.
Το πόσο δεν μας γράφει.

ΝΤΡΟΠΗ και πάλι ΝΤΡΟΠΗ.(του)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ούτε το ίδιο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να κατονομάσει έστω κι έναν νεκρό.
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτό σας λέω.
Δεν υπάρχει καλή και κακή ΔΕΞΙΑ.
Είναι μία ομοούσια και αδιαίρετη.
Μαύρη, κατάμαυρη, κατράμι.
Ουστ ρε.

Ανώνυμος είπε...

Ανοιχτή επιστολή
Αιχμηρή απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη προς τους «Πυρήνες της Φωτιάς»


Με ανοιχτή επιστολή, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης στην επίθεση και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για το βομβιστικό χτύπημα στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη.

«Λεβέντες μου σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Άρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι' αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με τη γενναία σας δημόσια αποκήρυξή μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης-συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αποζητώ τη δίκαιη τιμωρία μου» αναφέρει ο Μίκης Θοδωράκης.

Και συνεχίζει: «Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη, στην Επιφανους 1, και καθώς είμαι ξαπλωμένος έχω απέναντί μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ' όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό, για να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο, έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρα μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη».

«Όμως, ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes-τιμωρούς όπως εσείς;... Je vous remercie» καταλήγει ο μουσικοσυνθέτης και προσθέτει το υστερόγραφο «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου...».

Η τρομοκρατική οργάνωση μιλούσε στην προκήρυξή της για «επιφανείς προσωπικότητες της 'αντι-δικτατορικης' αυτοεξορίας, στο Παρίσι της καλοπέρασης όπως ο Μίκης Θεοδωράκης» και έκανε λόγο για «γνωστούς πρώην αριστερούς με κύρος και διεθνή φήμη, που ξεπληρώνουν τις ολιγοήμερες 'διακοπές' τους στα κρατητήρια της Ασφάλειας με βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα».

Ανώνυμος είπε...

Για τον ανώνυμο των 11.53.
Αγαπητέ μην παραφέρεσαι. Προσπάθησε να κρύψεις τον ολοκληρωτικό σου χαρακτήρα. Και επιπλέον προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις το ελάχιστο μυαλό σου και να σκεφτείς (τι λέω κι εγώ τώρα).