Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Αριάδνη στη Νάξο» ή μάλλον στο Θέατρο Ολύμπια.

Το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου η Λυρική Σκηνή ανεβάζει μια νέα, φιλόδοξη συμπαραγωγή με το Θέατρο Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας και το Ιδρυμα Οπερας του Οβιέδο, την «Αριάδνη στη Νάξο» του Ρίχαρντ Στράους.


Θα δοθούν συνολικά πέντε παραστάσεις. Εκτός από τις 21, οι φίλοι του λυρικού τραγουδιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δημοφιλή αυτή όπερα του Στράους στις 22, 25, 27 και 28 Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, ο κ. Τζοβάνι Πάκορ. Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ρόλο της Αριάδνης ερμηνεύει (εναλλάξ με την Τζούλια Σουγλάκου) η νεαρή Κινέζα υψίφωνος Χούι Χε, με πολλούς και σημαντικούς ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου στο ενεργητικό της, καθώς και επιτυχημένα κοντσέρτα πλάι στον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Συμπρωταγωνιστές τους, εναλλάξ στον ρόλο του Βάκχου, ο Γερμανός τενόρος Γκέρχαρντ Ζίγκελ και ο Ελληνας Βαγγέλης Χατζησίμος.


Ο μύθος


Η «Αριάδνη στη Νάξο» είναι, κατά κάποιο τρόπο «όπερα-μέσα-στην-όπερα». Η δράση του έργου βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, και του θεού Διόνυσου.


Για την ακρίβεια, η όπερα εκτυλίσσεται στο μέγαρο του πλουσιότερου Βιεννέζου, στο οποίο έχουν καταφθάσει δύο ομάδες μουσικών για το ανέβασμα δύο λυρικών δραμάτων: της σοβαρής όπερας «Αριάδνη στη Νάξο» και μιας ανάλαφρης κωμικής όπερας από θίασο ηθοποιών της κομέντια ντελ άρτε. Η πρώτη πραγματεύεται την πίστη στον απόλυτο έρωτα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη το τέλος μιας σχέσης δεν είναι το τέλος του κόσμου.


Καθώς οι συντελεστές των δύο έργων ετοιμάζονται για την παράσταση, μαθαίνουν ότι ο οικοδεσπότης αποφάσισε να παρουσιαστούν και τα δύο έργα ταυτόχρονα. Δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να δεχθούν, κι έτσι η σοβαρή όπερα ανεβαίνει με εμβόλιμα επεισόδια από τον κωμικό θίασο.


Ολο το πρώτο μέρος (πρόλογος) εκτυλίσσεται στα παρασκήνια όπου επικρατεί χάος από τις πρόβες και το άγχος για το ανέβασμα των δύο ταυτόχρονων παραστάσεων όπερας, το δεύτερο όμως μέρος του έργου, αναφέρεται στον μύθο της Αριάδνης, την οποία έχει εγκαταλείψει ο Θησέας στη Νάξο.


Το λιμπρέτο είναι του στενού συνεργάτη του Στράους, Χούγκο φον Χόφμανσταλ και προτείνει μια αντι-ιδεαλιστική, πραγματιστική θεώρηση του έρωτα: ένας έρωτας μπορεί να λήξει, η ζωή όμως δεν τελειώνει εκεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται πολλή φαντασία για να σκεφτεί, κάποιος από τους υπεύθηνους, τρόπους που θα μπορούσαμε να εκμεταλευτούμε για δηαφημιστικούς έστω λόγους, αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που έχει σημείο αναφοράς το νησί μας; Αλλά ξέχασα, εμείς δεν έχουμε ανάγκη διαφήμισης άλλωστε μας αρκούν τα πολιτιστικά εφευρήματά μας που λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες (με εξαίρεση τον πάνω Δήμο). Τρομάρα μας!!!