Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Το Μεγάλο Πείραμα του CERN αρχίζει


Ξεκινά και πάλι το Μεγάλο Πείραμα του CERN μετά την επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του κέντρου. Στόχος;

Ο εντοπισμός του "Σωματιδίου του Θεού" . Το περίφημο Μποζόνιο Χιγκς , η ύπαρξη του οποίου έχει προβλεφθεί θεωρητικά , αποτελεί το "Ιερό Δισκοπότηρο" των θεωρητικών φυσικών , καθώς η πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξής του θα επιβεβαιώσει κατα κάποιον τρόπο τη δομή της ύλης στο Σύμπαν.

Αρχικά είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για το πείραμα , που θα γινόταν με την επίτευξη υψηλών ενεργειών από την επιτάχυνση σωματιδίων και τη σύγκρουση μεταξύ τους , καθώς είναι η πρώτη φορά που επρόκειτο να επιτευχθούν τόσο μεγάλες ταχύτητες -άρα και υψηλές ενέργειες.

Οι επικριτές του πειράματος , έκαναν λόγο για πιθανά ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως η δημιουργία "Μελανών Οπων" οι οποίες υπάρχουν στο Σύμπαν. Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι του κέντρου -επιστήμονες από την παγκόσμια κοινότητα- είχαν ξεκαθαρίσει ότι και αυτό το ενδεχόμενο έχει προβλεφθεί , αλλά θα είναι ελεγχόμενο.

Η βλάβη

Ο επιταχυντής αδρονίων λίγες ώρες μετά την πανηγυρική έναρξη της λειτουργίας του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, αδρανοποιήθηκε καθώς υπέστη δύο διαδοχικές βλάβες.Η πρώτη βλάβη παρουσιάσθηκε λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη του μεγάλου πειράματος ενώ η δεύτερη στις 19 Σεπτεμβρίου και η οποία προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή.Από τότε το CERN ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών, εγκαθιστώντας νέα συστήματα ασφαλείας κατά μήκος του τούνελ, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δώδεκα χρόνια και απασχόλησε 7.000 φυσικούς. "Αυτή τη στιγμή, δεν ανακοινώνουμε ακριβή ημερομηνία (για την επαναλειτουργία), αλλά ορίζουμε στόχους", δήλωσε ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του CERN.Είναι τελικά πιθανόν αντί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, να δώσει απαντήσεις, να δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες θα τροφοδοτήσουν με νέα ερωτήματα την επιστημονική κοινότητα
http://www.news247.gr/a/5!110431

Δεν υπάρχουν σχόλια: