Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η ώρα της ταπείνωσης

Το νέο τηλεπαιχνίδι:
‘’σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη των δέκα χρόνων’’

του Σταύρου Θεοδωράκη από το PROTAGON.gr

Συνέβη λοιπόν. Την Ελλάδα την ανέλαβαν οι ξένοι. Μπορεί να είναι οι δικοί μας ξένοι . Αυτοί που πολλές φορές στο παρελθόν μας τάισαν, μας εξόπλισαν, μας μάλωσαν… αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός. Οι Έλληνες από σήμερα και μέχρι να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν θα έχουν από πάνω τους έναν ξένο.

Δεν ξέρω πώς εσείς το αντιλαμβάνεσθε αλλά για μένα είναι πολύ ταπεινωτικό. Και σας το λέω εγώ που ποτέ δεν πίστεψα στην ανωτερότητα της φυλής μας. Θα ήθελα λοιπόν να τα είχαμε καταφέρει μόνοι μας. Να είχαμε δει τον γκρεμό, να μην είχαμε πέσει και τώρα να μην χρειαζόμαστε ξένα χέρια βοηθείας. Τι έφταιξε; Αυτό σκεφτόμουν όλο το βράδυ και δεν κοιμήθηκα καλά. Στο μαξιλάρι μου έκαναν βόλτα πολιτικοί! Ο Καραμανλής πρώτα από όλα και μετά ο Σημίτης. Μαζί ο Παπαθανασίου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπαντωνίου, ο Χριστοδουλάκης. Δεν κάνω πλάκα. Με αυτούς κοιμήθηκα, με αυτούς ξύπνησα.

Ένας σοβαρός τραπεζίτης μου είπε πρόσφατα ότι η χώρα κατέρρευσε την τελευταία τριετία. ‘’Το 2006 ξεκίνησαν όλα…’’. Κάποιοι άλλοι αρχίζουν τον ‘’απολογισμό’’ από την μεταπολίτευση ή μιλούν για τις ευθύνες του Ανδρέα, το ‘’λάθος πείραμα του Μητσοτάκη’’ και την ‘’χαμένη 6ετία Καραμανλή’’. Ότι και να ισχύει ο Καραμανλής και η παρέα του έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την χρεοκοπία. Έστω γιατί δεν είδαν τον γκρεμό να πλησιάζει. Και όταν τον είδαν το έβαλαν στα πόδια

Ας μην χαθούμε όμως στο παρελθόν. Ας το κάνουμε μια φορά επαγγελματικά. Ας δούμε τα λάθη μας στα χρόνια που θυμόμαστε τι έγινε. Ας πάρουμε μια ημερομηνία –τον Ιούνιο του 2000 που μπήκαμε στην ΟΝΕ ή τον Ιανουάριο του 2002 που αποκτήσαμε το ευρώ – και ας αρχίσουμε από τότε το ψάξιμο. Νομίζω ότι είναι δίκαιο. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας –που δεν μπορούμε- να παρακαλέσουμε ένα ξένο να το κάνει για εμάς. Έναν από αυτούς που μας επιτηρούν. Και να μας βρει σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη της δεκαετίας, που μας οδήγησαν στην κατάρρευση.

Το αναφέρω σαν τηλεπαιχνίδι – σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη των δέκα χρόνων- γιατί αλλιώς δεν θα έχει κανείς το κουράγιο να το παρακολουθήσει. Ας το κάνουμε λοιπόν. Γιατί μόνο έτσι θα εξαλείψουμε τους εφιάλτες μας. Και ας τον πληρώσουμε έξτρα. Εγώ μέχρι και το (χρεοκοπημένο) βασίλειό μου θα έδινα για μια απάντηση.

2 σχόλια:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

Προς το Blog σας

Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..

www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΔΗΛΩΝΕ΄΄΄ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ?ΤΩΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΖΑΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΙΣΩΣ?