Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στίγκλιτς: Το ευρώ θα επιβιώσει -- Οι ΗΠΑ θα περάσουν νέα θύελλα


"Μην κατηγορείτε τους Έλληνες" λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος


Το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πρόβλημα τέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του νομπελίστα καθηγητή οικονομικών κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς στο The Economic Times στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στίγκλιτς, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα και την Ισπανία υποφέρουν από την απερισκεψία της Wall Street και των κεντρικών τραπεζών, που δεν ήθελαν να βάλουν χέρι στο κάρο με τα μήλα.


«Το ευρώ θα επιβιώσει», όπως προέβλεψε, ωστόσο πρόσθεσε πως το αντίτιμο θα είναι η μεταβλητότητα και η αναταραχή। Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία ο κ. Στίγκλιτς θεωρεί πως σύντομα οι αμερικανικές αγορές θα βρεθούν να αγωνίζονται μέσα σε ένα νέο γύρο χρεοκοπιών στεγαστικών δανείων και θύελλα.

Αναφορικά με τη δημοσιονομική δίνη στην οποία έχει περιέλθει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη στο σύνολό της, ανέφερε χαρακτηριστικά:"Είναι καθαρό πως η τρέχουσα προσέγγιση στην Ευρώπη είναι εσφαλμένη. Με αυτή επιχειρείται η επιβολή ακραίων μέτρων λιτότητας. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε εξασθένηση της οικονομίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και, συνεπώς, η μείωση των ελλειμμάτων θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι αρχικά ελπιζόταν. Είναι το είδος λιτότητας που απέτυχε στην Αργεντινή".


Ενώ συνεχίζει: "Η τρέχουσα προσέγγιση που εστιάζει στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος δεν πρόκειται να αποδώσει και θα εξωθήσει τον κόσμο σε μία διπλή ύφεση ή μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Κατά συνέπεια, η μόνη εναλλακτική λύση είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους.


Είναι φανερό πως εάν υπήρχε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε σταδιακές πληρωμές. Αυτό θα έμοιαζε σε δύο καταστάσεις, αυτές της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Η Βραζιλία είχε μία κρίση χρέους, η οποία βοηθήθηκε μέσω της ρευστότητας. Επιπλέον έκανε και μία διαγραφή χρέους.

Μόλις εξέλιπαν οι παραλογισμοί των αγορών, άρχισε να ανακάμπτει και σήμερα κανείς δε σκέφτεται τη Βραζιλία ως έχουσα σοβαρό πρόβλημα χρέους".
"Οι περισσότερες χώρες είναι, νομίζω, στη κατάσταση της Βραζιλίας. Εάν τα επιτόκια κρατηθούν χαμηλά και οι αγορές ηρεμήσουν, τότε δε θα συναντήσουν σημαντικές δυσκολίες".
http://www.news21.gr/content.php?cid=114#c11251

Δεν υπάρχουν σχόλια: